2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világjobbító cégek egy alapban – megdöbbentő hozammal

Egy új etikus alap négyszáz olyan céget választott be portfóliójába, melyek az ENSZ által deklarált fenntartható fejlődési célok megvalósulását segítik üzleti tevékenységükkel. 2016 óta ez a négyszáz vállalat jobb hozamot produkált együttesen, mint az S&P 500-as mezőny cégei.

Az etikus befektetés nem új téma. A hosszú távú befektetési célokat kitűző nyugdíjalapok vagy az egyetemek megtakarításait kezelő alapok is aktívak e téren. Ez náluk főleg a divesztíciót jelenti, vagyis a szennyezésben, fegyverkereskedelemben vagy más káros bizniszekben aktív cégekből való kivonulást, az ilyen részvények eladását, s a jelzésértékű cselekedet hangzatos kommunikálását a sajtóban.

A Swell Investing több ezer céget vizsgált meg, s közülük négyszázat választott ki, melyek megfelelnek a következő kritériumoknak:

  • Olyan üzleti tevékenységből termelik árbevételüket, melyek egyeznek az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok 17 pontjával.
  • Magas osztályzatot kaptak legalább egy – vagy lehetőség szerint több – környezeti, társadalmi és irányítási (governance) minősítő rendszerben, mely minősítést független, külső fél végezte el.
  • Élen járnak az egyenlő esélyek biztosításában, felügyelőbizottságukban vagy a felső vezetésükben legalább egy nő vagy valamely kisebbség tagja is helyet foglal.
  • A Swell Investing megosztja a potenciális kliensekkel, hogy milyen szempontok alapján válogatta ki a négyszáz céget, azok hogyan teszik jobbá a világot, és a publikumot is arra buzdítja, hogy szálljon be a cégek értékelésébe. 

A befektetők korlátozott mértékben ugyan, de személyre szabhatják a portfóliót: három céget kidobhatnak belőle. Eddig 14 000 befektető csatlakozott. A Swell 20 millió dollárnyi eszközt kezel. 2016. szeptember 30-i elindulása óta – 2018. március 31-ig mérve –

a Swell portófliójának hozama 26,95 százalék lett, a Standard & Poor's 500, vagyis az amerikai piac 500 legnagyobb részvényének együttes hozama ebben az időintervallumban 25,51 százalék volt.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Megnövelik a Zöld Bajnokok pályázat keretösszegét A korrupció miatti büntetésből az esőerdők profitálnak Dél-Amerikában Hol tart a zöldülésben a HP? Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam