2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak klímatudatos cégek részvényeibe fektetne az anglikán egyház

Az anglikán egyház úgy döntött, a jövőben eladja azoknak az olajipari vállalatoknak a részvényeit, amelyek nem teljesítik a szükséges lépéseket az éghajlatváltozás csökkentése érdekében – számolt be a BBC nyomán az Origo.hu.

Az egyház felsőszintű döntéshozó testülete – a szinódus – 347 szavazattal, 4 ellenében fogadta el azt a javaslatot, amelynek értelmében a szervezet kivonja befektetéseit azokból a vállalatokból, amelyek nem küzdenek az éghajlatváltozás ellen.

Az anglikán egyház célja, hogy példát mutasson az etikus üzleti magatartásból, és csak olyan vállalatokban legyen befektetése, melyek teljesítik az ezzel kapcsolatos elvárásokat.

Az egyház vezetői a befektetési alapok menedzsereinek megtiltják például az olyan bányavállalatokba való invesztíciót, amelyek nem fenntartható módon működnek, figyelmen kívül hagyják a környezetvédelem és a helyi közösségek szempontjait.

Fotó: Hilton Teper/Wikimedia Commons

Az egyház vezetői azt mondják, döntésüket egy erőteljes üzenetnek szánják az olajvállalatok felé. A megszólaló egyházi méltóságok azt is kiemelték, ha a vállalatok magatartása indokolja, semmi nem fogja meggátolni az egyházat abban, hogy végre is hajtsa a kivonulást a nem etikus üzleti magatartást folytató vállalatokból.

Az anglikán egyházfők nem is rejtik véka alá, hogy úgy vélik,

a szinódusi határozat komoly hatással lesz a vállalatok magatartására: a szervezet ugyanis – különböző alapokban – óriási pénzek felett diszponál.

Csak tavaly év végén még 123 millió font (több mint 45 milliárd forint) értékben végeztek befektetéseket olaj- és gázipari vállalatokba.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Búcsút mond az olcsó húsnak az ALDI A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam