2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körforgásos gazdaságé a jövő: italos kartondobozból WC-papír

Az olasz Lucart Group a Bokk Paper Kft. két évvel ezelőtti megvásárlásával 2016-ban lépett be a magyar higiéniai papírtermékek piacára. A cégvásárlást követően a vállalat a magyar részleget is integrálta a Lucart körkörös gazdaságot szem előtt tartó működésébe, és a cég folyamatos fejlesztések révén most még fenntarthatóbbá kívánja tenni a gyártását.

A fenntartható fejlődés és az innováció mindig is központi helyet foglalt el a Lucart stratégiai gondolkodásában. Ez már 2010-ben tényszerűen testet öltött, amikor a Lucart és a Tetra Pak® közösen elindította a díjnyertes Fiberpack® projektet, amely egy jelentős lépés volt a papíriparban. Három évvel ezelőtt pedig a Lucart volt az első olyan olasz vállalat, amely körkörös gazdasági projektet dolgozott ki a háztartásipapír-szektorban.

Pilotprojekt papírból

A Lucart 2015-ben indította el pilotprojektjét a szlovéniai Novo Mestóban 14 iskola részvételével azzal a céllal, hogy egy olyan körkörös gazdasági rendszert hozzanak létre, amely hosszú távon működtethető és nemzetközileg is terjeszthető.

A projekt keretében italok kartoncsomagolását gyűjtötték és dolgozták fel új higiéniai és egészségügyi papírtermékekben, amelyeket aztán az önkormányzati intézményekben és iskolákban használtak.

A projekt mostanra sikeres esettanulmánnyá vált, amely bemutatja, hogyan lehet körkörös gazdasági rendszert kiépíteni a Tetra Pak® italos kartondobozok újrahasznosításával.

újrahasznosítás számokban

A Lucart öt évvel ezelőtt elindított Natural projektjének keretében 2017-ig összesen 3,6 milliárd egyliteres italos kartondobozt hasznosítottak újra. A kartonokat egymás mellé helyezve ezzel 21-szer lehetne körbejárni az Egyenlítőt.

A projekttel eddig 1,6 millió fát mentettek meg a kivágástól, ami több mint 5400 focipályányi erdőt jelent.

A közép- és kelet-európai, valamint a magyar piac legjobb kiszolgálása érdekében a Lucart megvásárolt egy több mint 50 000 négyzetméteres területet Nyergesújfalun, ahol a vállalat most fejezte be a körülbelül 12 000 négyzetméteres átalakító üzemének építését. Az üzem a Lucart-csoport európai működésére jellemző magasabb minőségi és fenntarthatósági követelményeknek megfelelően képes termékeket gyártani, amit az uniós ökocímke, az FSC® és a PEFCTM-tanúsítványok megszerzésével bizonyítanak majd.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Mi vár a papírra az út végén? A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam