A nagy hús- és tejüzemek jobban károsítják a környezetet, mint a kőolaj-finomítók
Egy közelmúltban készült amerikai tanulmány szerint a világ öt legnagyobb hús- és tejüzemi konszernjének üvegházhatásúgáz-kibocsátása egyenként meghaladja a nagy kőolaj-feldolgozókét – írja az agroinform.hu.
Amennyiben a globális hústermelés nem változik, a klímacélok nem lesznek tarthatók. Ha viszont a hústermelés tovább növekszik, akkor az állattartás részesedése az üvegházhatású gázok kibocsátásából 2050-ig 80 százalékra növekedhet.
Jelenleg a világ legnagyobb húskonszernje, a brazil JBS egyben a legnagyobb CO₂-kibocsátó. Utána három USA-konszern: a Tyson Foods, a Cargill és a Dairy Farmers következik.

„A 35 legnagyobb hús- és tejipari vállalat vagy nem közöl adatokat a CO2-kibocsátásról, vagy pedig saját vállalata helyett a teljes ellátási láncot tünteti fel kibocsátóként”
– állapították meg a tanulmány készítői.
Az elemzők leginkább a brazil JBS expanziós politikáját kritizálják, amely kilátásba helyezte, hogy az egy főre jutó globális húsfogyasztás a jelenlegi 37 kg-ról 48 kg-ra növekszik. Ha ez bekövetkezne, akkor végképp nem lehetne elérni a 2015. évi párizsi klímacsúcs által kitűzött célt.
Borítókép: Pixabay.com