2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagy hús- és tejüzemek jobban károsítják a környezetet, mint a kőolaj-finomítók

Egy közelmúltban készült amerikai tanulmány szerint a világ öt legnagyobb hús- és tejüzemi konszernjének üvegházhatásúgáz-kibocsátása egyenként meghaladja a nagy kőolaj-feldolgozókét – írja az agroinform.hu.

Amennyiben a globális hústermelés nem változik, a klímacélok nem lesznek tarthatók. Ha viszont a hústermelés tovább növekszik, akkor az állattartás részesedése az üvegházhatású gázok kibocsátásából 2050-ig 80 százalékra növekedhet.

Jelenleg a világ legnagyobb húskonszernje, a brazil JBS egyben a legnagyobb CO₂-kibocsátó. Utána három USA-konszern: a Tyson Foods, a Cargill és a Dairy Farmers következik.

A Greenpeace az átlagos húsfogyasztás 22 kg-ra való leszorítását szorgalmazza Fotó: Pixabay.com

„A 35 legnagyobb hús- és tejipari vállalat vagy nem közöl adatokat a CO2-kibocsátásról, vagy pedig saját vállalata helyett a teljes ellátási láncot tünteti fel kibocsátóként”

– állapították meg a tanulmány készítői.

Az elemzők leginkább a brazil JBS expanziós politikáját kritizálják, amely kilátásba helyezte, hogy az egy főre jutó globális húsfogyasztás a jelenlegi 37 kg-ról 48 kg-ra növekszik. Ha ez bekövetkezne, akkor végképp nem lehetne elérni a 2015. évi párizsi klímacsúcs által kitűzött célt.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
A jelen sötét, de a jövő zöld lehet a bányászatban – és ezzel nem csak a Föld jár jól A fenntarthatóság ügye is megjelenik az új vámmegállapodásban Egymillió munkahelyet teremtene a zöld átállás Nagy-Britanniában A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam