2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Baltimore városa beperelte a legnagyobb olaj- és földgázcégeket

Baltimore városvezetése a múlt hét végén jelentette be, hogy összesen 26 olaj- és földgázipari vállalatot perelnek be azokért a károkért, melyeket a fosszilis energiahordozók révén okoztak a városnak.

A város egyik törvényhozója, Andre Davis úgy fogalmazott, hogy ezek a vállalatok 50 éven át tudták, hogy tevékenységük a tengerszintek emelkedéséhez, illetve további olyan, a klímaváltozással összefüggő problémákhoz vezet majd, amelyekkel most Baltimore városának szembe kell néznie. Davis úgy véli:

a vállalatok figyelmeztethették volna az embereket, tehettek volna azért, hogy minimalizálják a káros tevékenységüket.

Baltimore a 13. amerikai város, amelyik bíróságon próbál meg elégtételt szerezni a klímaváltozás okozta problémákért. A perek többsége jelenleg még folyamatban van, de New York város keresetét egy szövetségi bíró épp a múlt héten dobta vissza, míg San Francisco és Oakland beadványát júniusban utasították el.

Baltimore, a világ számos más városához hasonlóan, az utóbbi években rendre szélsőséges hőhullámoknak, illetve esőzéseknek van kitéve Fotó: Pixabay.com

Jogi szakértők szerint Baltimore keresetének nagyobb esélye lehet a befogadásra, mivel nem szövetségi, hanem állami bírósághoz fordultak, és így kedvezőbb jogi fogadtatásban részesülhetnek.

A Magyarországon leginkább minden idők legjobb sorozatából, a Wire-ből ismert Baltimore földrajzi elhelyezkedése miatt különösen ki van téve a klímaváltozás következményeinek: 100 kilométer hosszú partszakasza van, és több, nemrég fejlesztéseken átesett városrésze is veszélybe kerülhet az emelkedő tengerszint miatt.

Borítókép: Pixabay.com 

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam