2018. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újranyitná a szénbányákat a kormány

Az energiaellátás biztonságának növelése érdekében a kormány szerint meg kell vizsgálni a hazai szénbányák megnyitásának lehetőségeit. Emellett ösztönöznék a nem hagyományos szénhidrogén-kitermelési technológiák fejlesztését és a geotermikus beruházásokat is.

A kormány jóváhagyta az Energetikai Ásványvagyon-hasznosítási és Készletgazdálkodási Cselekvési Tervet, amelynek célja a hazai ásványvagyonon alapuló gazdasági tevékenység növelése és az ahhoz szükséges feltételek javítása. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében meg kell vizsgálni a hazai szénbányák megnyitásának lehetőségeit, de a nem hagyományos szénhidrogén-kitermelési technológiák fejlesztését és a geotermikus beruházásokat is szorgalmazzák.

Munkagép a Dalkia Energia Zrt. tulajdonában lévő Pannon Hőerőmű Zrt. újraindított pécs–vasasi szénbányájának külszíni fejtésén  2014. december 4-én Fotó: MTI

A kormány a jelek szerint nagy reményeket fűz a tervhez;

a hazai energiahordozó-készletek nagyobb mértékű, költséghatékony és környezetkímélő hasznosításával csökkenthető a magas energetikai importfüggőség

 – áll a határozatban, amely szerint így javítható az ország külkereskedelmi mérlege, hazai munkahelyek és beszállítói láncok teremthetők, adóbevételek „eredményezhetők”, továbbá a leszakadó, egykori ipar- és bányavidékek szociális és gazdasági helyzete is javítható.

A határozat arról is rendelkezik, hogy a k+f és innovációs tervek, illetve a támogatási programok kialakításakor figyelembe kell venni és lehetőség szerint be kell építeni a nem hagyományos szénhidrogének kitermelését lehetővé tévő technológiai megoldások (mint például a tisztaszén- és a geotermikus visszasajtolási technológia)  fejlesztési prioritásait. 

A tervet a Nemzeti Energiastratégiával és a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiával összhangban kell megvalósítani, és azt figyelembe kell venni a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer, illetve az egyéb ágazati stratégiák kialakítása során is.

Neked ajánljuk
Katowice: Szénbányászat pro és kontra Egyre több a zöldtőke, de még messze nem elég Sokféle vegyszer van a tavainkban A légszennyezettség miatt több mint egymillióan haltak meg tavaly Indiában Az üzemanyag, amely kivonja a szén-dioxidot a levegőből
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam