2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális GDP negyedét nyújthatná a zöld gazdaság

Ha sikerülne karbonmentes, azaz zérókibocsátású pályára állítani a világgazdaságot a következő 35 évben, akkor 2050-re 19 000 milliárd dollárnyi értéket szerezhetnénk a zöldgazdaságból a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) és a párizsi Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint.

2016-ban a globális GDP 75 485 milliárd dollár volt. Az IRENA és az IEA a német kormány megbízásából készített közös jelentésében azt állítja, hogy 19 000 milliárd dollárnyi értékteremtés jönne létre, ha a kormányoknak és a nemzetgazdaságoknak sikerülne a párizsi klímaegyezmény vállalásait betartaniuk, és hathatósan csökkenteni a légszennyezésüket.

A globális GDP negyedét nyújthatná a zöldgazdaság Fotó: Pixabay

Ezt a 19 000 milliárd dollárnyi értéket elsősorban a megújuló energiákba való befektetéssel és az energiahatékony megoldások elterjesztésével tudnák realizálni az egyes országok.

E két környezetkímélő módszer éves szinten 0,8 százalékkal növelné a GDP-t 2050-re. A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy a jelenlegi befektetési volumen a megújulók terén nem elegendő ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezmény céljainak megfelelő mértékben folytatódjon a gazdaság dekarbonizációja, vagyis leválása a fosszilis energiahordozók használatáról.

Évente 2,6 százalékkal kéne csökkenteni a kibocsátást

Messze vagyunk azonban még ennek megvalósulásától:

  • 2050-re 85 százalékkal kellene csökkenteni a világgazdaság „karbonintenzitását”. Ez azt jelenti, hogy évente 2,6 százalékkal, vagyis 0,6 gigatonnával kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.
  • Tulajdonképpen meg kellene duplázni a megújuló energiákba és az egyéb alacsony karbontartalmú technológiákba irányuló tőkét.
  • A megújulók részesedése az elsődleges energiaforrások között 2015-ben 15 százalék volt, 2050-re ennek 65 százalékra kellene nőnie.
  • A földben kellene hagyni 10 000 milliárd dollár értékű kőszén-, földgáz-, és kőolajkészletet.

A fosszilis erőforrások kiaknázatlanul hagyásából keletkező veszteségeket azonban ellensúlyozni és ellentételezni tudná a zöldgazdaságból eredő növekedés, ami hatmillió új munkahelyet is teremtene.

Persze ezek csak becslések, és a „legjobb szcenárió” bekövetkezésekor állhatnak elő. Ehhez azonban a kormányoknak észbe kellene kapniuk, és erős jogszabályi eszközökkel a zöldülés felé terelniük a piaci szereplőket.

A Nemzetközi Energia Ügynökség évek óta hangoztatja, hogy a fosszilis energiahordozókra fordított állami ártámogatásokat le kellene építeni. Ezen túlmenően a szén-dioxid-kibocsátás tonnánkénti árát fel kellene emelni olyan szintre, hogy ne érje meg többé légszennyező termelési folyamatokat végezni, az energiapiacot át kellene alakítani, a kormányoknak az energiahatékonyságot forszírozó célszámokat kellene kitűzniük, továbbá ösztönözniük a megújulók térnyerését.

Neked ajánljuk
Komposztáló robot lett a startupverseny győztese A marketing sem csak a zöld ámítások terepe lehet A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam