2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élen jár a Spar az újrahasznosításban

A Spar adatai szerint évről évre növekszik a környezettudatos fogyasztók száma: 2017-ben több mint ötödük a környezetbarát, többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben a vásárlásai során. Az áruházlánc az újrahasznosítás terén egyedülálló számokkal büszkélkedhet.

„A tudatosan tervezett környezetvédelem a vállalat üzlethálózatában, a logisztikai központban, az élelmiszeripari üzemekben és a cégközpontban is a mindennapok része. Ehhez köthetően indítottunk útjára évekkel ezelőtt egy belső fejlesztési programot, melynek célja, hogy már középtávon jelentősen csökkenjen a felhasznált műanyag csomagolások és eladott műanyagból készült termékek mennyisége – mondta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

A Spar 100. franchise-üzlete Zuglóban Fotó: MTI

Jó példa erre, hogy jelenleg csupán kétfajta műanyag bevásárlótáska érhető el a választékukban, ellenben számos környezetkímélő megoldást alkalmaznak.

Az idei év nagy újdonsága a lebomló, komposztálható táskák, valamint további PP és RPET típusú, környezetbarát táskák bevezetése volt.

Papírból papír

Az anyagában újrahasznosított karton- és papírhulladék éves mennyisége 2014 és 2017 között 20 százalékkal, 12 ezer tonnáról 14 ezer tonnára nőtt. Az eleve környezetbarátnak tekinthető papír újragyártásakor jelentősen csökkenthetők vagy akár teljesen megszüntethetők az olyan környezeti terhek, amiket a túlzott fakivágás, a talajerózió, az élőhely-károsítás és a nagy energia- és vízhasználat okoz.

Mi lesz az üveggel?

A Spar vásárlói betétdíjas üvegeik mellett az egyszer használatos üveghulladékaikat is leadhatják. Ezeket aztán a legmodernebb technológiájú és környezetbarát üveghulladék-hasznosító üzemben dolgozzák fel. A vásárlók által leadott mennyiség évről évre nő, tavaly például 583 tonna üveghulladékot adtak le a Spar szelektív szigetein.

Kevesebb papírt használnak

A vállalat a szórólapok és újságok méretének és súlyának csökkentésével, illetve környezetkímélőbb technológiák alkalmazásával éves szinten 800 tonnával, majd újabb 18 százalékkal tudta mérsékelni a felhasznált papír mennyiségét. Csökkent a csomagolási hulladék, illetve a vállalat belső működéséhez szükséges papír mennyisége is.

A Spar már sok éve beépítette mindennapi gyakorlatába a munkavállalók környezetvédelmi képzését és érzékenyítését. A környezettudatos magatartás oktatásán és népszerűsítésén túl a munkafolyamatok során környezetkímélő technológiákat és eljárásokat alkalmaznak.

Mindezek eredményeképpen a Spar 2017-ben a papírhulladék-kibocsátási mennyisége 404 százalékát gyűjtötte vissza, és gondoskodott az anyagában történő újrahasznosításról.

Neked ajánljuk
Fenntarthatósági kötvényeket bocsátott ki a Henkel Elismerésben is részesült a SPAR és a Máltai Manufaktúra együttműködése Már 34 áruházban fogadja a használt sütőolajat a SPAR Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam