2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs még szükség a sziesztára

Regős Gábor közgazdász, a Századvég Alapítvány elemzője szerint egyelőre nincs létjogosultsága Magyarországon a szieszta bevezetésének, mert csupán két-három olyan hét van egy évben, amikor elviselhetetlen a hőség.

Regős Gábort és Szeles Géza háziorvost, igazságügyi orvosszakértőt annak kapcsán kérdezték az M1 aktuális csatornán hétfőn, hogy a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége járatcsökkentést kezdeményez hőségriadó idejére.

Regős Gábor szerint, ha a globális felmelegedés tovább tart, és két-három hónap lesz az elviselhetetlenül meleg időszak, el lehet gondolkodni a sziesztán. Megjegyezte azonban, ha átalakítják a munkaidőt úgy, hogy például este nyolckor érjen véget, felborul az időbeosztása azoknak a külföldi tulajdonú cégeknek, amelyek sűrűn kommunikálnak külföldi partnereikkel.

Szeles Gábor elmondta, hogy

javul az ember szellemi és fizikai teljesítménye, ha ebéd után beiktat egyórányi pihenőidőt, sőt ha ez rendszeressé válik, az élettartamot is megnövelheti.

Jelezte, hogy nagy melegben mindenki sokkal hamarabb elfárad, az ilyen idő megterheli a keringést, és rontja a koncentrálóképességet. Szerinte ha ilyen ütemben folytatódik a felmelegedés, biológiai szempontból mindenképpen indokolt lesz, hogy déltől kettőig vagy délután egy órától háromig pihenhessen a szervezet.

Neked ajánljuk
A hőhullámok ronthatják a férfiak termékenységét 7500 tonna: már az űr is tele van szeméttel Pályázat innovatív, energiatudatosságra fókuszáló ötletekre Beindították a világ első úszó atomerőművét Viharos jövő 2050
Tovább a forrásra: Origo
Vissza
Hírfolyam