2019. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs még szükség a sziesztára

Regős Gábor közgazdász, a Századvég Alapítvány elemzője szerint egyelőre nincs létjogosultsága Magyarországon a szieszta bevezetésének, mert csupán két-három olyan hét van egy évben, amikor elviselhetetlen a hőség.

Regős Gábort és Szeles Géza háziorvost, igazságügyi orvosszakértőt annak kapcsán kérdezték az M1 aktuális csatornán hétfőn, hogy a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége járatcsökkentést kezdeményez hőségriadó idejére.

Regős Gábor szerint, ha a globális felmelegedés tovább tart, és két-három hónap lesz az elviselhetetlenül meleg időszak, el lehet gondolkodni a sziesztán. Megjegyezte azonban, ha átalakítják a munkaidőt úgy, hogy például este nyolckor érjen véget, felborul az időbeosztása azoknak a külföldi tulajdonú cégeknek, amelyek sűrűn kommunikálnak külföldi partnereikkel.

Szeles Gábor elmondta, hogy

javul az ember szellemi és fizikai teljesítménye, ha ebéd után beiktat egyórányi pihenőidőt, sőt ha ez rendszeressé válik, az élettartamot is megnövelheti.

Jelezte, hogy nagy melegben mindenki sokkal hamarabb elfárad, az ilyen idő megterheli a keringést, és rontja a koncentrálóképességet. Szerinte ha ilyen ütemben folytatódik a felmelegedés, biológiai szempontból mindenképpen indokolt lesz, hogy déltől kettőig vagy délután egy órától háromig pihenhessen a szervezet.

Neked ajánljuk
A tavalyi volt a negyedik legmelegebb év a Földön Már kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatnák a budapestieket Interaktív térképre vitték, milyen lesz a klíma 60 év múlva Észak-Amerikában Mit teremtettek az alkotó energiák? Magyar startup segít fenntarthatóbbá tenni az IKEA raktárait
Tovább a forrásra: Origo
Vissza
Hírfolyam