2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hol kapja a gazdaság a legsúlyosabb pofonokat a klímaváltozástól?

Az éghajlatváltozás hatásai a bolygó valamennyi kontinensén, régiójában jelentkeznek, és komoly kihívást jelentenek a természeti és az épített környezet védelme kapcsán is. A Quartz nyomán az origo.hu számolt be egy új kutatásról, amely arra kereste a választ, a klímaváltozás a Föld melyik pontján fogja a legnagyobb hatást gyakorolni a gazdasági teljesítményre.

A Verisk Maplecroft kockázati tanácsadó elemzése szerint szinte az összes fontos gazdasági mutatóra kimutathatóan káros hatással van, hogy az éghajlat átalakul.

Afrikában számítanak a legnagyobb nehézségekre

A jelentés összeállítói úgy találták, az éghajlat változásának leginkább kitett kontinens Afrika, különösen annak nyugati és középső térsége. Az urbanizáció erősödésével, a népesség gyors növekedésével olyan nyomás nehezedik az energiaellátó rendszerekre, melyek minden valószínűség szerint számos problémát eredményeznek majd.

Földműves dolgozik Kenyában Fotó: CIAT/via Wikimedia Commons

Villamos energia, pontosabban légkondicionálás nélkül pedig mind nehezebb elviselni a hőséget, amely 

a mezőgazdasági termesztés eredményeire és a munkavállalók termelékenységére is hatással van.

A nagyvállalatoknak a vizsgált 2026 és 2045 közé eső időszakban arra a kérdésre kell megtalálniuk a választ, hogyan tudják kielégíteni növekvő energiaszükségletüket, méghozzá fenntartható módon.

Ez különösen nagy kihívás a kontinensen, ahol mintegy 600 millióan élnek állandó hozzáférés nélkül az elektromos áramhoz, és a Szaharától délre eső régióban világviszonylatban is a legalacsonyabb a háztartások villamosítási aránya.

Nyugat-Afrikában a legforróbb a helyzet

A kontinens nyugati felén a legégetőbb a probléma. Itt a kalkulációk szerint akár átlagosan 11 százalékot is elérheti például a kereskedelmi kivitel visszaesése a melegedés miatt – ugyanez az arány Európában csak 0,1 százalék.

Különösen az élőmunka-igényes iparágakban, így a kitermelésben és a mezőgazdaságban lesz erőteljes következménye a munkaerőre és a termelékenységre nézve a hőmérséklet emelkedésének Fotó: By Cayambe/Wikimedia Commons

A tanulmány szerzői arra jutnak, elengedhetetlen az alapvetően szegény afrikai országok kormányai és a vállalatok összehangolt fellépése az energiabiztonság javítása és a gazdasági diverzifikáció érdekében.

Borítókép: NASA/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Az ENSZ főtitkára szerint még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ A fejlett országok még mindig adósak a szolidaritással Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam