2020. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az adóparadicsomokból származó vagyon pokoli természetkárosításra képes

Az adóparadicsomokról eddig is meglehetősen sötét képet festettek a különböző közgazdasági elemzések, a nehezen követhető pénzmozgásokat kapcsolatba hozták már a terrorizmus és a drog- és emberkereskedelem finanszírozásával is. Svéd és holland szakemberek most az adóparadicsomok és a környezetkárosító iparágak kapcsolatát tárták fel.

Nature Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői elsőként tettek kísérletet arra, hogy számszerűsítsék az adóparadicsomok működésének környezeti hatásait – különös hangsúlyt helyezve az Amazóniában folyó szójatermesztés és szarvasmarha-tenyésztés, valamint az illegális tengeri halászat pénzügyi hátterének feltérképezésére.

A vállalatok elsődlegesen az adófizetés elkerülése érdekében fordulnak az adóparadicsomokhoz, ugyanakkor átláthatatlanságuk miatt ezek a környezetkárosító tevékenységek finanszírozásának elkendőzésére is kiválóak alkalmasak.

A világon adóparadicsomként számon tartott 52 országon és tartományon évi több milliárd dollárnyi vagyon folyik keresztül, ami összességében évente mintegy 200 milliárd dollárnyi adókiesést eredményez globálisan – ez a forrás fájón hiányzik a környezetvédelmi és klímabarát intézkedések finanszírozásakor.

Dől az (á)fa

Az adóparadicsomokban történő adózás természetesen nem illegális, ugyanakkor nagyban megnehezíti a különböző gazdasági tevékenységek pénzügyi hátterének nyomon követését.

A tanulmány kiemeli, hogy a vizsgált kilenc, szójában és szarvasmarhában érdekelt, Amazóniában tevékenykedő vállalatba befektetett külföldi tőke 68 százaléka érkezett valamilyen adóparadicsomból, az ágazatokba érkező összes külföldi tőkének pedig 90 százaléka.

Fotó: Pixabay.com

A szójatermesztés és a szarvasmarha-tenyésztés felelős az Amazonas-medencében jelenleg is zajló erdőirtások tetemes hányadáért.

Zavarosban halásznak

A tanulmány elsőként hozta kapcsolatba a tengeri ökoszisztémákat súlyosan fenyegető illegális halászatot az adóparadicsomokkal. Bár a jelenleg működő halászflottáknak csak mintegy 4 százaléka hajózik ilyen országok zászlaja alatt, az illegális halászati tevékenység mintegy 70 százalékára ilyen felségjelzésű hajókkal kerül sor! 

Fotó: Pixabay.com

A tengeri élővilágok megóvásáért küzdő környezetvédelmi szervezetek régóta sürgetik a szabályozás egységesítését, mert a tengerek kizsákmányolása a megengedőbb országokban regisztrált hajók zászlaja alatt zavartalanul folyhat. 

A tanulmány készítői kiemelik: nagyobb átláthatóságra lenne szükség ahhoz, hogy a környezetkárosító iparágak működése ellenőrizhető legyen. A tanulmány javaslatokat is megfogalmaz az államok számára az adóparadicsomok tevékenységének fenntarthatóbb működtetése érdekében.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
A jelen sötét, de a jövő zöld lehet a bányászatban – és ezzel nem csak a Föld jár jól A fenntarthatóság ügye is megjelenik az új vámmegállapodásban Egymillió munkahelyet teremtene a zöld átállás Nagy-Britanniában Így néz ki alulnézetből a Sinabung vulkán hétvégi kitörése (videóval) Már napelemekkel is lehet málnát termeszteni
Tovább a forrásra: sustainablebrands.com
Vissza
Hírfolyam