2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A használt áruk piaca jótékony hatása a környezetre

A Jófogás nemrégiben tette közzé fenntarthatósági jelentését, melyből kiderül, hogy még egy olyan viszonylag pici használtcikk-piac is, mint a magyar, milyen jelentős mértékben csökkentheti a szénkibocsátást.

A jófogás felhasználói 2017-ben 40 New Yorki-i szabadság-szobornyi acélt, 40 Airbus A380-nyi alumíniumot, és annyi CO2-t takarítottak meg, mintha 45 napig semmi forgalom nem lenne Budapesten.

„Hazánkban egyre növekszik a használtcikk-piac, ami örömteli. Azon dolgozunk, hogy a vásárlók ne csak azért válasszák a használt termékeket, mert azok olcsóbbak, hanem  környezetvédelmi szempontok is szerepet játsszanak a döntésükben.”

A garázsvásárok is egyre népszerűbbek Fotó: Bob n' Renee/flickr.com

„Hisszük, hogy a tudatos vásárló zöldebb vásárló. Mi azzal igyekszünk példát mutatni, hogy a felhasználóink segítségével évről évre egyre kisebb szénlábnyomot hagyunk. Szerencsére hazánkban egyre több vállalat és rendezvény tűzi zászlajára a karbonsemlegességet. Idén a Brandfesztivál is arra törekszik, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, többek között ezért is lettünk a rendezvény egyik fő támogatója” – mondta Palocsay Géza, a Schibsted Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

A platformon a leggyakrabban ruhaneműk és mobiltelefonok cserélnek gazdát. A toplistát a női ruha vezeti, ezt követik a gyermekruhák, a női cipők, a mobiltelefon, végül a férfiruházat.

A legközelebbi bevásárlókörút előtt érdemes átgondolni, hogy valóban új termékekre van-e szükségünk, vagy be lehet-e szerezni azt egy használtcikk-piacon is.

Borítókép: Janne Hellsten/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
A jelen sötét, de a jövő zöld lehet a bányászatban – és ezzel nem csak a Föld jár jól Hol tart a zöldülésben a HP? Egymillió munkahelyet teremtene a zöld átállás Nagy-Britanniában A zero waste nem a vásárlásnál kezdődik Tartsd körforgásban! – Rendhagyó Budapest Design Week
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam