2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körforgásos gazdaság érdekében fogott össze Kína és az Európai Unió

Elvi megállapodást kötöttek az EU és Kína vezetői, hogy közösen tesznek a hulladék-újrafeldolgozás térnyeréséért, és harmonizálják jogszabályaikat, hogy ezzel segítsék a körforgásos gazdaság megvalósulását – számolt be a piacesprofit.hu Klímablogja.

Januárban a pekingi kormány kitiltotta Kínából a külföldi szemetet, ami nagy érvágást jelentett a fejlett világnak, hiszen a nyugati országok Kínába exportálták műanyaghulladékukat, hogy azt ott dolgozzák fel.

A tilalom következtében már tavaszra felgyülemlett az a műanyaghulladék, amit a gazdasági szereplők eddig rutinosan elküldtek a Távol-Keletre, mert az európai újrafeldolgozó üzemek zömében nem foglalkoztak a tisztítatlan PET-palackokkal és más plasztikhulladékokkal.

Nem nyűg – alapanyag Fotó: Pixabay.com

A háttérben azonban diplomaták és szakértők hada dolgozott azon, hogy megoldja a problémát. Ennek eredménye, hogy a politikusok bejelentették: szándéknyilatkozatot írnak alá az együttműködésre.

Céljuk, hogy az unió és Kína harmonizálja jogszabályait a kérdésben, s a gazdasági értékek és a növekedés új forrásait aknázzák ki a körforgásos gazdaság fellendítésével.

Egy 2015-ös európai tanulmány szerint 2030-ig 900 milliárd eurót adhatna az unió GPD-jéhez a körforgásos gazdaság. A háztartásonkénti átlagjövedelem 3000 euróval (969 ezer forinttal) nőhetne, mert 16 százalékkal csökkenne a környezetszennyezés (aminek kezelése és orvoslása szintén költség).

Az újrafeldolgozás miatt ráadásul kevesebb erőforrásból élhetnénk (nem kellene például annyi műanyag eszközt újonnan legyártani), aminek révén 16 százalékkal csökkenhetne az unió üvegházgáz-kibocsátása.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Méghogy a fogyasztói tudatosság hatástalan! Ennek az üzleti modellnek bérelt helye van egy fenntartható világban Egyre nagyobb a nyomás a cégvezetőkön Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam