2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A palagáz-kitermelés újra felszíthatja a műanyaglázat

A hidraulikus repesztés (a palagáz kitermelésére alkalmazott eljárás) térnyerése nem várt szerencsés fordulattal szolgált a műanyaggyártók számára. A műanyag- és a földgázipar szükségszerűen támaszkodik egymásra – a gond csak az, hogy ennek az árát a tengereink fizetik meg.

A repesztés nem olcsó eljárás – a palagázipar fenntartásához szükség volt új piacra, amely megindokolja az újabb fúrásokat. A műanyagiparnak ugyanakkor szüksége volt olcsó, könnyen elérhető etánra, ami történetesen a földgáz kitermelése során keletkező melléktermék.

A repesztés felvirágzása folytán egyre nőtt az elérhető gázmennyiség, amelyből egyenesen következett a palagázárak zuhanása. Itt jön a képbe a műanyagipar. A Plastic News állítása szerint

a palagáz egy soha vissza nem térő lehetőségnek bizonyult a műanyagipar számára.

El kéne felejtenünk az egyszer használatos műanyagot Fotó: ilovebutter/flickr.com

A virágzó műanyaggyártás képes felemészteni mindazt a folyamatosan növekvő mennyiségű repesztett palagázt, amit ez az iparág biztosítani képes, létrehozva ezzel egy jövedelmező, ámde igencsak mérgező együttműködést.

A befektetők sorban állnak, hogy újabb feldolgozóüzemeket építsenek, amelyek a palagáz melléktermékeiből műanyagot állítanak elő, de a vegyipar is egyre több és több petrolkémiai üzembe fektet be, melyek segítik apasztani az elmúlt években a keletkezett palagázfelesleget.

A földgáz feldolgozása során rengeteg káros anyag kerül kibocsátásra, többek között szén-dioxid és nitrogén-oxid. Főként ez a két anyag okolható az óceánok elsavasodásáért.

A következő évtizedben a világ műanyagtermelésében 40%-os növekedés várható, amely többek között a csökkenő alapanyagáraknak és a fokozódó termelési tempónak köszönhető.

A legnagyobb gond, hogy az előállított műanyag csomagolás nagy része szinte azonnal eldobásra kerül Fotó: Pixabay.com

Az egyszer használatos műanyag termékek többsége az óceánokba vagy más felszíni vizekbe jut, ami a vízi élővilág visszafordíthatatlan károsodásához vezethet. Ha ez a tendencia folytatódik, szembe kell néznünk annak súlyos és mérgező hagyatékával, ami veszélyezteti mind az ökoszisztémát, mind az emberi egészséget.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam