2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagyvállalatoknak már kötelező fenntarthatósági éves jelentést is készíteni

A tavalyi üzleti év volt az első, melyben a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatoknak kötelezően számot kellett adniuk a gazdasági mellett társadalmi, környezeti, alkalmazottakra vonatkozó és korrupcióellenességgel kapcsolatos teljesítményükről is. 

Az Európai Unió 2014-ben fogadta el a nem pénzügyi információk kötelező közzétételéről szóló direktívát, amelyet 2016-ban minden tagállam átültetett saját jogrendjébe. Az irányelv célja, hogy a legnagyobb, közérdeklődésre számot tartó vállalatok ne csak pénzügyi eredményeiket mutassák be, hanem

a fenntarthatósággal és a környezettel, társadalommal, munkavállalókkal, emberi jogokkal és korrupcióellenességgel kapcsolatos szabályzataikról, célkitűzéseikről és eredményeikről is beszámoljanak.

van még hova fejlődni

A beszámolók részletessége nagyban tükrözi a tagállamok fenntarthatóság melletti elkötelezettségét. A hazai jogszabályok ugyan átvették a direktíva előírásait, de a megfelelő részletességgel kidolgozott beszámolók szakmai ellenőrzése még várat magára, a tartalmi követelmények terén pedig megengedőbbnek bizonyul a hazai szabályozás az EU legtöbb tagállamához képest.

A környezeti és a társadalmi javakkal is jól kell gazdálkodnunk Fotó: shutterstock.com

Bár több hazai nagyvállalat fejlett jelentéstételi rendszert üzemeltet, amelynek keretében részletesen beszámolnak fenntarthatósági teljesítményükről, a jelenlegi előírások nem motiválják a többi vállalatot minél pontosabb és részletesebb adatok közlésére.

Pedig a nemzetközi trendek szerint a felelős fogyasztói szemlélet erősödésével egyre inkább elvárássá válik a vállalatok működésének átláthatósága, és a fiatal munkavállalók döntését is egyre nagyobb mértékben befolyásolhatja egy-egy társaság társadalmi teljesítménye és megítélése.

Indul a nevezés a Zöld Béka Díjra

A Deloitte Magyarország a 2000-ben alapított Zöld Béka Díjjal a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalását és az ezen a területen elért eredményeiket tükröző beszámolókat ismeri el. Az idén már 18. alkalommal meghirdetett versenyre szeptember 21-ig lehet jelentkezni, amely során Magyarország mellett régiós szinten is megmérettethetik magukat a pályázók.

A Deloitte fenntarthatósági és klímaváltozási csapata az idei évben kibővíti a Zöld Béka Díjának a jelentkezési feltételeit, és a PIE-k legjobb kötelező jelentését is díjazza, ezzel is elismerve az előírások miatt jelenteni kezdő vállalatok első évi erőfeszítéseit.

Borítókép: maxpixel.net

Neked ajánljuk
Méghogy a fogyasztói tudatosság hatástalan! Ennek az üzleti modellnek bérelt helye van egy fenntartható világban Egyre nagyobb a nyomás a cégvezetőkön Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam