2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természeti erőforrások kimerülése a vállalatok működését is fenyegeti

Az Allianz több mint 2500 vállalatra és 12 ágazatra kiterjedő elemzése szerint az olaj- és gázipart, a bányászatot, az élelmiszer- és italipart, valamint a szállítási ágazatot érintik legérzékenyebben a természeti tőke nem megfelelő kezeléséből adódó kockázatok.

Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) „A környezeti kockázatoknak való kitettség mérése és kezelése” című legújabb jelentésében arra figyelmeztet, hogy a Föld természeti erőforrásai, mint például a tiszta levegő és a friss víz, számos ipari ágazatban jelentős kockázatnak vannak kitéve.

Az elemzés rámutat arra is, hogy a természeti tőke nem megfelelő kezelése a közvetlen környezeti hatásokkal együtt az egyre szigorodó szabályozások, valamint a közösségi nyomás következtében felemésztheti a vállalatok nyereségét.

Emmeltt újabb kötelezettségek elé állíthatja őket, és megszakíthatja üzletmenetüket is.

A növekvő fogyasztói tudatosság sem a vállalatok malmára hajtja a vizet Fotó: Kəmalə baxa/Wikimedia Commons

A gyártóipar van a legnehezebb helyzetben

Az elemzés öt legfontosabb tényező – a biológiai sokféleség, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, az üvegházhatású gázoktól eltérő egyéb kibocsátások, víz és hulladék – alapján arra jutott, hogy az olaj- és gázipar, a bányászat, az élelmiszer- és italipar, valamint a szállítási ágazat első helyen áll a kockázatoknak való kitettség tekintetében.

Ezek az ágazatok az úgynevezett veszélyzónába tartoznak, ami azt jelenti, hogy a vállalkozásokat érintő természetitőke-kockázatok általában meghaladják a jelenleg enyhítésükre rendelkezésre álló lehetőségeket.

A szállítási ágazat ökológiai lábnyoma is aggasztó – nemcsak a szén-dioxid-kibocsátása hatalmas, de a biológiai sokféleségre gyakorolt hatása is Fotó: maxpixel.net

Hét ipari ágazat – építőipar, közművek, ruhaipar, vegyipar, gyártóipar, gyógyszeripar és gépipar – helyezkedik el az úgynevezett köztes zónában, ahol a kockázat és azok mérséklése nagyjából egyensúlyban áll.

A távközlési ágazat az egyetlen olyan szektor, amely biztonságos terepnek tekinthető, itt a legkisebb a kockázatoknak való kitettség.

A távközlési cégeknek ráadásul tömérdek lehetőség áll rendelkezésére a más ágazatokban tapasztalható természetitőke-kockázat ellentételezésére. A digitális kommunikációs és irányítási megoldások hatékonyabb erőforrás-felhasználást tehetnek lehetővé.

nem dughatják homokba a fejüket

A vállalatok jelentős része foglalkozik már a természetitőke-kockázattal vállalati kockázatkezelése keretében. A természeti tőke költségeinek figyelembevétele az üzleti döntéshozatalban szintén segíthet a vállalatoknak az esetleges veszélyek előrejelzésében.

A mára koncentráló kockázatkezelés és az újonnan megjelenő kockázatok között azonban nehéz fenntartani az egyensúlyt.

A jövőbeli és a nem pénzügyi jellegű kockázatokat könnyű szem elől téveszteni, mivel a vállalatok a rövid távú célokra összpontosítanak Fotó: Pxhere.com

Ráadásul a jövőbeli kockázatokat nehéz mérni, számszerűsíteni és pénzben kifejezni. A jövőben mindazonáltal a normák változásával a vállalatoknak várhatóan aktívabbnak kell lenniük a természetitőke-kockázatnak való kitettségük kormányhivatalok és befektetők felé történő jelzésében.

Borítókép: shutterstock.com

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam