2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2100-ra évi 1 billió dolláros kárt okozhatnak a part menti áradások Európában

Amennyiben nem kerül sor a klímaváltozás és az azzal járó tengerszint-emelkedés következményeinek csökkentését célzó intézkedésekre, a part menti áradások okozta gazdasági károk Európában 2100-ra akár az évi 1 billió dolláros értéket is elérhetik.

Európa tenger- és óceánpartjainak együttes hossza meghaladja a 100 000 kilométert. A klímaváltozás hatására ezek a területek a jövőben fokozottan ki lesznek téve az emelkedő tengerszint, a gyakoribbá váló viharok és az erőteljes árapály és hullámtevékenység következtében kialakuló part menti árvizeknek.

A Nature Climate Change című folyóiratban publikált kutatás készítői a tengerszint-emelkedés és a társadalmi-gazdasági folyamatok együttes modellezésével igyekeztek meghatározni a lehetséges forgatókönyvek gazdasági árát.

Fotó: NPS Climate Change Response/flickr.com

A kutatók társadalmi szempontból három lehetséges szcenáriót vizsgáltak. Azt találták, hogy amennyiben a globális gazdaság és társadalom a fenntarthatóság irányába mozdul el, és a szén-dioxid-kibocsátás megszorításának köszönhetően a globális felmelegedés mértéke nem haladja meg az iparosodás előtti szinthez képest a 2-3 Celsius-fokot, a károk várható értéke évi 156 milliárd dollárra rúghat.

Amennyiben az egyes országok saját energia- és élelmiszer-megtakarításaik maximalizálására törekednek, a fejlődés, az urbanizáció visszaszorítása mellett, 4-6 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel és a part menti áradások következtében keletkező 93 milliárd dolláros kárral számolhatunk a kutatók szerint.

A legtragikusabb forgatókönyv akkor következik be, ha folytatódik a fosszilis tüzelőanyag-tartalékok teljes körű kiaknázása: ebben az esetben a 4-6 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés mellett a tengerparti árvizek 2100-ra akár évi 961 billió dolláros kárt is okozhatnak a kontinensen.

Neked ajánljuk
Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy Klímaváltozás elleni cselekvési tervet mutatott be az Európai Központi Bank Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: carbonbrief.org
Vissza
Hírfolyam