2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld forradalom mentheti meg a világgazdaságot

A klímaváltozás elleni intenzív és összehangolt globális intézkedés legkevesebb 26 ezer milliárd dollár többlettel járulhatna hozzá a globális GDP növekedéséhez 2030-ig – állítja a Global Commission on the Economy and Climate nevű, a klímaváltozás elleni fellépés és a gazdasági fejlődés kapcsolatát vizsgáló, hét ország kezdeményezésére alakult nemzetközi bizottság.

A testület szerdán bemutatott jelentése ezzel éppen az ellenkezőjét állítja annak a nem ritkán elhangzó véleménynek, miszerint a fosszilis energiahordozókról a megújulókra való átállás egy olyan költséges folyamat lenne, amely gyengíti a gazdasági növekedést.

Az egykori kormányfőkből, üzleti vezetőkből és közgazdászokból álló bizottság szerint azonban,

amennyiben a zöldebb növekedés lendületet vesz, az munkahelyteremtő és általános élénkítő hatással járna az országok gazdaságára.

Zöldebben, de nem szegényebben? Fotó: www.inkmedia.eu

A jelentés szerint a tiszta energiaforrásokra való áttérés, az energiahatékonyság javítása, az okostechnológiák alkalmazása és más, a klímaváltozás elleni összehangolt intézkedések fokozása révén

a globális gazdaságnak összességében legkevesebb 26 ezer milliárd dollárnyi haszna keletkezne 2030-ig.

Az egyebek mellett a föld- és vízhasználat fenntarthatóvá tételére is kiterjedő lépések világszerte összességében 65 millió új állást hozhatnának létre a következő évtized végéig – következtet a Global Commission on the Economy and Climate. 

A zöld növekedés eléréséhez azonban a jelenleginél sokkal többet kellene tenni. Bár vannak jelei a klímaakciónak, a folyamat nem tűnik elég gyorsnak ahhoz, hogy az emberiség megelőzze a kritikus mértékűnek tartott globális átlaghőmérséklet-emelkedést, amely az éghajlat egyre szélsőségesebb megváltozását eredményezheti – szögezik le a bizottság tagjai.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam