2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól teljesítettek idén a zöldtársaságok

A fejlett világban egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem – ezzel összhangban a klímaváltozás szempontjai szerint összeállított részvényalapok is jól teljesítettek.

Norvégia ezermilliárd dollárt kezelő szuverén vagyonalapja is szigorúbban veszi figyelembe a globális fenntarthatósági célkitűzéseket. A kőolaj- és földgázbevételeket 72 országban kilencezer cégben fektetik be. A környezetvédelem nem csak befektetői szempontból egyre hangsúlyosabb kérdés – Párizsban és Franciaország nagyvárosaiban több ezren tüntettek szombaton a klímaváltozás elleni intézkedéseket követelve.

A klímaváltozás szempontjai alapján összeállított részvényalapok jól teljesítettek idén.

Az Aegon Climate Change alapja 5,4, az OTP Klímaváltozás 130/30 származtatott alapja pedig 18,9 százalékkal emelkedett.

Fotó: Pixabay.com

„A klímavédelemhez és a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó cégeket válogattuk össze. A portfólióban kétharmad részben amerikai, egyharmad részben európai cégek szerepelnek. Az Egyesült Államok tőzsdei cégeinek jó teljesítménye is hozzájárult az alap növekedéséhez”

 – mondta Czachesz Gábor befektetési igazgató.

Az alapban szerepel többek közt az idén 52,5 százalékkal ralizó dán szigetelőanyag-gyártó Rockwool, de hazai versenytársa, a MasterPlast papírjaiból is tartanak, amelynek kurzusa 6,1 százalékkal emelkedett idén. Az alumínium italosdobozok újrahasznosításához szükséges gépeket gyártó norvég Tomra Systems árfolyama 39 százalékkal lőtt ki.

Amerikában a vízkezeléshez szükséges mérőműszereket gyártó Badger Meter 16,4, a bel- és kültéri LED-es világítótesteket gyártó Cree és az ökológiai gazdaságokból származó ételekkel foglalkozó Sprouts Farmes Market is 18,6 százalékot emelkedett.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában lesz olvasható.

Neked ajánljuk
Áder János: alapvetően kell újragondolni a gazdasági működést Matolcsy György szerint a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság a 21. század döntő tényezője Európát is elérték az afrikai klímaváltozás kihívásai Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam