2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 nagy repülőtérből 25-öt elmoshat a Föld színéről az időjárás

A globális felmelegedés veszélybe sodorhatja a legforgalmasabb repülőterek negyedét. Az extrém időjárás és a tengerszint emelkedése néhány évtizeden belül szó szerint elmoshatja őket a Föld színéről. A klímaváltozás más szempontból sem kedvez a repülésnek – amit a világkereskedelem és a turizmus is megérezhet majd.

Javában dolgoznak a Kanszai nemzetközi repülőtér szakemberei azon, hogy a légikikötő mielőbb újranyithasson. A futópályákat és az alattuk-mellettük meghúzódó kritikus infrastruktúra jelentős részét a Japán elmúlt évtizedeinek legpusztítóbb tájfunja, a Dzebi által keltett hullámok tették időlegesen teljesen használhatatlanná.

A mesterséges szigetre épített Kanszai repülőtér mostani látványához ideje lesz világszerte hozzászoknunk, jósolja a The New York Times cikke alapján a hvg.hu. Az amerikai lap a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) és az OpenFlight adatbázisának elemzése után úgy találta, hogy

a világ 100 legforgalmasabb repülőterének negyede még 10 méterrel sincs a tengerszint fölött.

A Dzsebi tájfun viharos széllökései által tengervízzel elárasztott Kanszai repülőtér  Fotó: MTI/EPA/Jiji Press

Ezeket fokozottan veszélyezteti a globális felmelegedésnek köszönhető tengerszint-emelkedés. Tucatnyi repülőtér még 5 méterrel sem emelkedik fölül a szinten, köztük New York, San Francisco, Sanghaj és a jóval közelibb Róma repülőterei.

Nem véletlen, hogy a repülőterek közül ilyen sokat építettek viszonylagosan alacsonyan fekvő területekre. A repülésben éppen ez az ideális: nem csak olcsóbb ilyen helyre építkezni, mint a magasabban fekvő, dombosabb-hegyesebb vidékekre, de a fel- és leszálló gépeknek sem kell kerülgetniük a természeti képződményeket.

A klímaváltozás nem csak a légikikötőket, magát a repülést is érintheti. Szakértői becslés szerint 12-13 utassal kevesebb fér majd egy repülőre, és sok járatot törölni is kell, ha így halad tovább a forróság.

Neked ajánljuk
Felhagynak végre a bankok a környezetszennyezés finanszírozásával? Az állami olajvállalatokat nem hatják meg a klímacélok Egyelőre nem kapott engedélyt a légkör mesterséges hűtését vizsgáló kísérlet Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam