2018. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Az Apple mangroveerdők telepítésével csökkenti ökológiai lábnyomát

A számítástechnikai óriás támogatásával a Sinu-folyó deltájában 17 ezer hektáron újul meg a különösen sok szén-dioxid elnyelésére alkalmas, és a helyi közösség megélhetését is biztosító erdőség – számolt be a Quartz online magazin.

A vízi növénytársulások, amilyenek a mangroveerdők is, szárazföldi társaiknál akár tízszer nagyobb mennyiségű szén-dioxid megkötésére képesek, ezért nagy a jelentőségük a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A mangrovék visszaszorulásáért egy 2016-os kutatás szerint elsősorban a pálmaültetvények és a halgazdaságok terjeszkedése a felelős. Pedig ezek a különleges, föld és víz határán élő növények fontos szerepet játszanak a víz okozta erózió csökkentésében, emellett sokszínű élővilágnak adnak otthont, ami a helyi halászok megélhetését is segíti.

Vízi ösvény egy mangroveerdőben Fotó: Satdeep Gill/Wikimedia Commons

Az Apple támogatásával visszaállításra kerülő erdőség két év leforgása alatt mintegy 17 ezer tonna szén-dioxidot semlegesíthet – ez az Apple maps friss képeit készítő járművek által egy évtized alatt kibocsátott károsanyag-mennyiséggel egyenértékű.

A projektet a Conversation International nevű civil szervezet irányítja. Szakértőik úgy vélik, ez a forrás gazdasági stabilitást hoz a térségbe, és hozzá fog járulni ahhoz, hogy a területen élő 12 ezer fős közösség, amelynek a mangrovék biztosítják az élelmet, a tűzifát és a megélhetést, a helyi turizmust és halgazdálkodást fenntartható alapokra helyezhesse.

Neked ajánljuk
A fogyasztók már nem elégednek meg a „zöldre festéssel” Hétmilliárdos fejlesztésével lekörözte a kibocsátási előírásokat a váci cementgyár 7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést Legkevésbé a fiataloknak fontos a szelektív hulladékgyűjtés Fazékmustra: nem mindegy, miben fő az étel
Tovább a forrásra: qz.com
Vissza
Hírfolyam