2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felmelegedés hűti a gazdasági teljesítményt

A klímaváltozás hatásaival foglalkozó elemzések rámutatnak: az extrém időjárási eseményekkel összefüggő költségek növekedésével párhuzamosan a fertőző betegségek terjedésének felgyorsulása és a termelékenység csökkenése is jelentős gazdasági következményekkel jár. A természeti és társadalmi károk költségei egyre súlyosabbak, és a jövőben további növekedésük prognosztizálható.

Egy új elemzés szerint a klímaváltozással nemcsak az extrém hőhullámoknak és a légszennyezettségnek való kitettség nő, hanem a fertőző betegségek is gyorsabban terjednek, és a globális termelékenység is egyre jobban csökken. A The Lancet Countdown on Health and Climate Change éves jelentése arra a megállapításra jutott, hogy egyre gyakoribbá válnak az időjáráshoz köthető természeti katasztrófák is: évente átlagosan 306 olyan természeti esemény történt 2007 és 2016 között, amely az extrém időjárással hozható összefüggésbe, és ezek száma 2000 óta 46 százalékkal nőtt. 

A legnagyobb gazdasági károkat elsősorban a viharok és az áradások okozzák az elemzés készítői szerint. Például a Katrina hurrikán által okozott kár elérte – 2005-ös árfolyamon – a 108 milliárd dollárt, ez négyszer több, mint amekkora károkat az 1992-es Andrew-hurrikán okozott.

A klímaváltozás, valamint az extrém időjárási események által okozott gazdasági károkat bemutató infografika további tanulságos adalékokkal szolgál az nrgreport.com oldalán.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás áll az 57. Közgazdász-vándorgyűlés középpontjában Európai Bizottság: az éghajlatváltozás elleni küzdelem gazdasági-szociális szerepe Egyre melegebb nyarak jöhetnek A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam