2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldül a világ legnagyobb olajvállalata is

Kissé váratlan fordulatot véve az Exxon Mobil és a Chevron csatlakozott a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó, nagy olajvállalatok által létrehozott kezdeményezéshez.

Az Exxon Mobil, amely árbevétele alapján a világ legnagyobb, tőzsdén szereplő olajvállalata, a Chevronhoz hasonlóan az elmúlt években még következetesen visszautasította az Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) nevű, 2014-ben indult kezdeményezéshez való csatlakozást.

A kezdeményezést tíz olaj- és gázipari vállalat – többek között a BP, a Royal Dutch Shell, a Total, valamint Kína, Mexikó, Brazília és Szaúd-Arábia állami olajvállalatai – alapította

azzal a céllal, hogy együttműködjenek az iparág karbonemissziójának csökkentésében, valamint más, a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló programok megvalósításában.

Zöld alapokon folytatják? (Az Exxon Mobil chicagói telepe) Fotó: Richard Hurd/flickr.com

A kezdeményezés mögötti, összesen mintegy egymilliárd dolláros alapból egyebek mellett új, a kibocsátást csökkentő technológiák fejlesztését támogatják.

Az Exxon és a Chevron korábban elutasította a klímaváltozással kapcsolatos felelősségvállalást. A két társaság és az Occidental Petroleum mostani csatlakozásával a kezdeményezés mögött már a világ olaj- és gáztermelésének mintegy 30 százaléka felsorakozott. Az Exxon és a Chevron egyenként 100 millió dollárral járul hozzá a kezdeményezés mögötti alaphoz – számolt be a Reuters nyomán a portfolio.hu.

Neked ajánljuk
Az állami olajvállalatokat nem hatják meg a klímacélok Újabb ingatlanfejlesztő bocsát ki zöldkötvényt jövőbeli fenntartható projektjeinek finanszírozására A fenntarthatóság szem előtt tartásával nemcsak a környezet, de a lábadozó gazdaság is jól jár Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam