2019. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meddig kell még keserű szájízzel gondolnunk a kakaóra?

Amerika egyik legnagyobb, magánkézben lévő élelmiszeripari vállalata, a Mars új „kakaóstratégiával” rukkolt elő, melynek célja az ellátási láncuk átalakítása, hogy ezzel visszaszorítsák az erdőirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

A Mars közleménye szerint olyan problémákra igyekeznek megoldást találni, melyekkel nemcsak ők, hanem az élelmiszergyártó cégek teljes spektruma küzd évtizedek óta – sikertelenül.

„Broken Cocoa” (elrontott kakaó) stratégiájuk a környezetvédelmi szempontok mellett a mélyszegénység felszámolására is fókuszál a fenntartható gazdálkodás jegyében.

A csokoládé rabszolgái Fotó: www.stolenlives.co.uk/vimeo

John Ament, a vállalat igazgatóhelyettese elmondta:

„A kakaó beszerzése, ahogy ma működik – szinte a teljes ellátási láncra értve – „el van rontva”. Ideje felismerni, hogy a jelenlegi rendszer hosszú távon mindenkinek káros.
Kötelességünknek érezzük, hogy új utakat, gazdasági modelleket fejlesszünk ki, melyeknek középpontjában a gazdák, a termelők vannak."

Az elmúlt évtizedben több terv is született, de egyik sem hozott komoly változást. A kakaótermesztéssel foglalkozó gazdák nemhogy jobb helyzetbe kerültek volna, de jellemző a szektorra, hogy a benne dolgozó emberek egyre inkább leszakadnak, a termesztés pedig egyre nagyobb környezetkárosító hatással jár.

A Mars a következő 10 évben közel egymilliárd dollárt fog költeni arra, hogy átszervezze ellátási láncát. A vállalat célja, hogy 2025-re csak ellenőrzött, fenntartható gazdálkodással működő gazdaságokból szerezze be az édességek gyártásához elengedhetetlen kakaót.

A magyarmezogazdasag.hu írása a továbbiakban kitér az új stratégia megvalósítása során várható nehézségekre, és a kakaótermesztés globális helyzetére.

Neked ajánljuk
Itt élnek a legnagyobb szennyezők Ha az észérvek nem hatnak... A kenyai „IKEA” a hátrányból is előnyt barkácsol Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam