2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem a jótékonykodás, a haszonlesés válthatja meg a világot?

A fejlődő világban végzett önkéntes munka és a feltétel nélküli támogatások a legjobb szándék ellenére sem a fenntarthatósághoz, hanem a problémák fenntartásához, újratermelődéséhez, sőt: újabb káros folyamatok elindításához járultak hozzá.

A segélyezés több mint 60 éve berögzült klasszikus formáinak mindegyikével komoly gondok vannak, állapítja meg Balázs Zsuzsanna a nemzetközi filantrópiabizniszt elemző legújabb cikkében. Az önkéntes munka és a vissza nem térítendő támogatás egyaránt ahhoz vezet, hogy a fejlődő országokban

nem épülnek ki a problémák felszámolására alkalmas állami és gazdasági struktúrák, nem beszélve arról, hogy a segélyek gyakran a korrupció melegágyaként szolgálnak.

Milyen segítség az, ami fenntartja a másik kiszolgáltatottságát? Fotó: shutterstock.com

A legnagyobb és legsikeresebb pénzügyi szervezetek az utóbbi néhány évben épp ezért stratégiát váltottak. Persze nem csak az motiválta őket, hogy kiderült, az eddigi segélyezési formák csak bebetonozták az országok közti különbségeket. A befektetők a segélyek helyett piaci befektetésekre építkező gyakorlat révén arra is rájöttek, hogy a filantrópia anyagilag is megtérülhet.

Az „impact investing”, vagyis a hatásbefektetés hosszú távon a rászorulóknak és a beruházóknak egyaránt kifizetődik.

A Goldman Sachs befektetési bank és a Morgan Stanley tanácsadó cég 2013 őszén, a Deutsche Bank pedig már egy évvel korábban olyan pénzügyi alapokat hozott létre, amelyek arra teremtenek lehetőséget, hogy tehetős befektetők jelentős tőkeinjekcióval támogassanak és finanszírozzanak egy-egy általuk jónak ítélt közösségi projektet. 

Partnerség – méltóság Fotó:  Hloom /flickr .com

A hatásbefektetésben utazó alapok általános szerződési feltételei nemcsak azt rögzítik, hogy a pénzt mire lehet fordítani, hanem azt is, hogy a beinduláshoz szükséges tőkét mennyi idő után, milyen haszonnal kell a kedvezményezetteknek visszafizetni. 

Az így befektető nyugati üzletemberek partnerként tekintenek a kedvezményezettre.

A hozzáértők szerint a nemzetközi segélyezési trendeket az tenné sikeressé, ha a tehetős államok is gazdasági és nem politikai befektetésként tekintenének a rászorulók támogatására.

A qubit.hu cikke a fejlett országokból érkező önkéntesek tevékenysége és a fejlődő világ árvaházainak változatlan zsúfoltsága, valamint a munkanélküliség között is megrendítő összefüggésekre mutat rá.

Neked ajánljuk
A fenntarthatóságra törekvő vásárlókat célozza meg a Lidl Nagy érdeklődés fogadta a zöldlakáshitelt A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam