2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ázsiában jöhet lendületbe a körforgásos gazdaság

Az ázsiai országok a mindennapos használati tárgyak gyártásának éllovasai, ráadásul egyre növekvő népességük és fejlődő életszínvonaluk miatt az általuk okozott műanyagszennyezés is egyre nagyobb. Érthető hát, hogy itt került sor az 5. Zöld Ipar Konferenciára.

Ha nemzetközi szinten sikerülne az alapanyagok újrahasznosítására és újrahasználatára épülő, vagyis körkörös gazdaságra történő átállás, azzal nem csak a szénkibocsátást csökkenthetnénk, de 2025-ig mintegy 1 billió dollárnak megfelelő összeget spórolhatnánk meg az alapanyagköltségeken – állítja a konferencia szervezésében részt vevő Li Yong (UNIDO) és Hongjoo Hahm (UNESCAP). A vezető tisztségviselők úgy vélik:

Ha környezetünk állapotának megőrzése mellett akarjuk kielégíteni a 2050-ig megjelenő 2,5 milliárd új középosztálybeli fogyasztó igényeit, fel kell számolnunk a kapcsolatot, ami jelenleg a fejlődés és a jólét, valamint az erőforrások pazarló kitermelése és felhasználása között fennáll.

Ebből a célból került sor október 3-a és 5-e között az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének (UNIDO) vezetésével, az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságának és a thai kormánynak a részvételével megszervezett 5. Zöld Ipar Konferenciára.

Fotó: www.unido.org

Magas szintű politikai vezetők, fontos gazdasági szereplők és tudományos szakértők gyűltek össze Bangkokban, hogy közösen keressenek megoldásokat a hulladék és szennyezés gazdaságból történő kivezetésére, a nyersanyagok rendszerben tartására és a természetes környezet helyreállítására.

Az ázsiai régió állítja elő a világban fogyó mindennapos használati cikkek 60 százalékát. Az egységnyi bruttó hazai termékre jutó teljes anyagfelhasználás ezekben az országokban kétszerese a nemzetközi átlagnak.

„Ha a vállalatok körkörös ellátási láncokat építenének ki a szükséges nyersanyagmennyiség csökkentése, újrahasznosítása vagy újrahasználata érdekében, az erőforrásainkat sokkal hatékonyabban használhatnánk fel. Ráadásul a vállalkozások is kevésbé lennének kitéve az elsődleges nyersanyagok hektikusan változó árainak” – érvelt Li Yong (UNIDO) és Hongjoo Hahm (UNESCAP) az eco-business.com-on, a konferenciához kapcsolódóan megjelent írásukban. Hozzátették:

Az 5. Zöld Ipar Konferencia lehetőséget ad arra, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos ambícióink és a jelenlegi üzleti gyakorlat közt tátongó szakadékot csökkentsük. Meg kell osztanunk a jó gyakorlatokat, össze kell fognunk az új megközelítéseket, és meg kell sokszoroznunk a sikertörténeteket.

Neked ajánljuk
A gazdaság szereplőinek is kijut a fiatalok haragjából A klímaváltozástól tartanak a legjobban a nemzetközi cégvezetők Kína jól jár a világ megmentésével A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek
Tovább a forrásra: eco-business.com
Vissza
Hírfolyam