2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehetetlen lesz biztosítást kötni a klímaváltozás miatt az emberi élőhelyek nagy részében

A tudósok mellett az üzleti szféra is egyre inkább elkezd alkalmazkodni a várható változásokhoz, és elkezdte beárazni a klímaváltozást. 

A klímaváltozás hatásai nehezen előrejelezhetők, a jelenség jóval komplexebb annál, mint hogy melegebb lesz a hőmérséklet és emelkedni fog a tengerszint. A biztosítók alapvetően a időjárás-előrejelzéshez hasonlóan az elmúlt évtizedek időjárására alapozták modelljeiket, de az egyre gyakoribb szélsőségek miatt kénytelenek még nagyobb erőforrásokat belefektetni a modellezésbe, és ezzel a biztosítások árazásába.

Ezért a világ nagy biztosítói egyre több klimatológust és statisztikust alkalmaznak, hogy minél alaposabban tanulmányozzák a várható káresemények mértéket.

A heves esőzésekkel és széllökésekkel kísért Kong-rej tájfun korbácsolja a tengert a Dél-Korea déli részén levő Dzsedzsu szigetén 2018. október 6-án Fotó: MTI/EPA/Yonhap

A Wall Street Journal cikke szerint a biztosítók számára jelenleg a víz tűnik a legnagyobb veszélynek. Egy 2013-as kutatás szerint a világ 136 legnagyobb tengerparti városában 2005-ben összesen 6 milliárd dollárt költöttek el áradás által okozott károkra. A fejlődés és a növekvő lakosság miatt ez az érték 2050-re 52 milliárd dollárra nőhet. 

Ha viszont a klímaváltozás várható hatásait is figyelembe veszik, akkor már ennek a hússzorosára, 1000 milliárd dollárra becslik a várható károkat.

Medréből kilépett folyó vizében áll egy férfi a Florence trópusi vihar okozta árvíz idején Fotó: MTI/AP/David Goldman

A világ egyik legnagyobb biztosítócége, az Allianz részben a klímaváltozás miatt adta el részesedését az egyik amerikai leánycégében 2015-ben, mivel egyre nagyobb kockázatnak látja a part menti házak biztosítását Kaliforniában és Floridában.

„A hurrikánok vagy a folyók áradásai ellen tudunk biztosítani, de egyes tengerparti részek annyira ki vannak téve a klímaváltozás veszélyeinek, hogy nem fogja megérni biztosítani ezeket a helyeket. Biztosíthatatlanok lesznek”

– mondta a Wall Street Journalnak a Swiss Re egyik vezetője. Ha a tengerpartokon nem lehet biztosítást kötni, az emberi élőhelyek nagy része biztosíthatatlan lesz.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam