2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália nem hallgat az intésre

A klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak és intések nem bizonyulnak elegendőnek ahhoz, hogy Ausztrália feladja az ország gazdaságának egyik legfontosabb pillérét: a szénkitermelést. Csakhogy ennek a következményeit valamennyien megérezhetjük majd.

Ausztrália kormánya továbbra is kiáll a szénkitermelés támogatása mellett, az ENSZ legújabb jelentésében foglalt figyelmeztetések dacára, amely a szén kivezetését az energiatermelésből alapvető lépésnek tekinti az 1,5 °C-os klímacél eléréséhez.

Michael McCormack miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, nem fogják egy jelentés hatására megváltoztatni a politikájukat. Hozzátette: Ausztrália elektromosáram-termelésének 60%-át szén biztosítja, és ez a legfontosabb exportcikkük is, aminek a kitermelése 50 ezer ember számára biztosít munkát a kontinensen.

Fotó: maxpixel.net

Ausztrália környezetvédelmi miniszterének megítélése szerint

az IPCC jelentése nagyívű, hosszú kifutású célokat tűzött ki, amikor 2050-et jelölte ki végső dátumként a szén kivezetésére. Emellett új, a szénszennyezés légkörből való kivonását lehetővé tevő technológiák használatával is számolt.

Csakhogy a szén-dioxid-leválasztó és -tároló technológiák (CCS) szerepeltetése pontosan az a kérdés, ami leginkább megosztja az új jelentés kritikusait. Ugyanis ezek az eljárások jelenleg nem alkalmasak arra, és kérdés, hogy valaha azok lesznek-e, hogy megfelelő hatásfokkal nyerjék ki a szenet a légkörből.

De a Föld legnagyobb szénfelhasználója és szén-dioxid-kibocsátója változatlanul Kína. Ráadásul műholdfelvételek tanúsága szerint az országban töretlen lendülettel folytatódik a széntüzelésű erőművek telepítése.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Álomszerű reklámmal buzdít környezettudatosságra az IKEA A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam