2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ szegényei fizetik meg a klímával kapcsolatos halogatás árát

A fejlett országok lakossága már hozzászokott, hogy a menetrendszerű nyári hőhullámok idején tető alatt, légkondicionált helyiségekben, megfelelő folyadékfogyasztással vészelje át a meleg órákat – a kánikula még így is nyomot hagy az rajtuk. De mi vár az elmaradott térségekben áram és víz nélkül tengődő tömegekre?

A globális átlaghőmérséklet emelkedésével együtt fokozódó hőség, éljenek bárhol, igénybe veszi az emberek testi és lelki egészségét. Abban azonban már nagyon nagy különbségek vannak a más földrajzi helyeken, eltérő anyagi feltételek mellett élők között, hogy mennyire tudják megelőzni ezeket az ártalmakat, vagy éppen enyhíteni a következményeik súlyosságát.

A társadalmak perifériáján élőket: az öregeket, a tartós betegséggel küzdőket és a szegényeket fokozottan sújtják a klímaváltozás negatív hatásai.

Fotó: pixabay.com

Jól szemléltetik ezt a helyzetet India társadalmi viszonyai, ahol a Világbank becslései szerint a lakosság egyötöde él a szegénységi küszöb alatt. Az érintett háztartások 39 százaléka nem rendelkezik árammal, és mindössze 6 százalékuk tudott felcsatlakozni a vezetékes vízhálózatra.

A természeti elemekkel ilyen feltételek mellett sosem volt könnyű megküzdeni, a klímaváltozás azonban erre is rátett egy lapáttal.

A vidéki régiókban az áram, a vízhálózat és az elektromosság hiánya nehezíti meg az alkalmazkodást – ami tömegek számára teszi vonzóvá a nagyvárosokat.

Csakhogy a nagyvárosok nyomornegyedeiben a hőszigetek miatt kialakuló pokoli hőmérsékleti viszonyok mellett klímaberendezés vagy megfelelő szigetelés, árnyékolás híján lehetetlen hozzájutni a megfelelő regenerációt biztosító alváshoz Fotó: YGLvoices/Wikimedia Commons

Egy, a RAND Corporation nonprofit tanácsadó iroda, az Emory Egyetem és az indiai egészségügyi hivatalok együttműködésében készített felmérés megállapította: egyértelmű az összefüggés az alacsony havi jövedelem és a hőséggel kapcsolatos sebezhetőség között. 

A Világbank legutóbbi jelentése szerint Dél-Ázsiában mintegy 800 millió ember él olyan területen, ahol a magas hőmérséklet és a hektikus csapadék veszélyezteti a megélhetésüket és csökkenti a lehetséges életszínvonalat.

Lehetséges lépések az enyhülésért

A mezőgazdaságból vagy más, szabad ég alatt végzendő munkából tengődő emberek esetében elképzelhetetlen, hogy a meleg napokon az egészségük védelme érdekében otthon maradjanak – ezt a jövedelemkiesést egyszerűen nem engedhetik meg maguknak.

A lehetséges, tüneteket enyhítő megoldások között említette a Rand Corporation kutatója, Gulrez Shah Azhar a közösségi zuhanyközpontok kialakítását, a napelemmel üzemeltetett hűsítő berendezések és a zöldtetők telepítését.

Zöldtetőkkel a városi hőszigetek kialakulását is el lehet kerülni Fotó: Ryan Somma/ Wikimedia Commons

Bár a klímaváltozással kapcsolatos jelek és figyelmeztetések az elmúlt évtizedekben egyre sokasodtak, a globális felmelegedés mérsékléséhez vagy éppen megállításához szükséges átütő erejű lépésekre nem kerül sor. Talán éppen azért, mert – egyelőre – a késlekedés következményeit elsősorban azok szenvedik el, akiknek a hangját eddig is csak kevesen hallották meg. 

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: eco-business.com
Vissza
Hírfolyam