2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdag országokban kidobott ételek véget vethetnének a világ éhezésének

A gazdag országokban évente 750 milliárd dollárnyi (209 ezer milliárd forintnyi) étel végzi a szemétben, az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének – állapította meg David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme) vezetője.

Világszerte az élelmiszer mintegy egyharmada elvész vagy szemétbe kerül. Ez évente mintegy 1,3 milliárd tonna, melynek értéke majdnem egytrillió dollárnak felel meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint.

Ha a mostani trend folytatódik, az ételhulladék mennyisége 2030-ra évi 2,1 milliárd tonnára növekedhet.

Fotó: Feed My Starving Children (FMSC)/flick.com

Európában 88 millió tonna étel kerül a szemétbe évente, melynek értéke mintegy 143 milliárd euró (46 ezer milliárd forint). Az összes gyümölcsnek, zöldségnek, gumós- és gyökértermésnek csaknem fele szemétbe kerül.

Világszerte mintegy 821millió ember éhezett 2017-ben, ugyanakkor minden évben a gazdag országok lakói csaknem annyi élelmiszert pazarolnak el – 222 millió tonnát –, amekkora Afrika Szaharától délre elterülő régiójának teljes élelmiszer-termelése.

Fotó: Love Food Hate Waste NZ/Wikimedia Commons

A fejlődő országokban a veszteség negyven százaléka a betakarítást követően vagy a feldolgozás során következik be, miközben az iparosodott országokban a veszteség több mint 40 százaléka a boltokban és a fogyasztóknál kerül a szemétbe.

Neked ajánljuk
A jelen sötét, de a jövő zöld lehet a bányászatban – és ezzel nem csak a Föld jár jól Hol tart a zöldülésben a HP? Egymillió munkahelyet teremtene a zöld átállás Nagy-Britanniában Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam