2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biztosítók is visszafoghatják a szénerőműveket

Az idei évet is szélsőséges időjárási események jellemezték világszerte, súlyos károkat okozva emberek millióinak. A biztosítótársaságok is ki vannak téve az éghajlatváltozás hatásainak, nemcsak a közvetlen kárkifizetések, de befektetéseik révén is.

A biztosítók évtizedek óta vizsgálják a klímaváltozás hatásait, amelyek a hőmérséklet emelkedésén, a gyakoribb hőhullámok és aszályok nyomán igen jelentős károkat eredményeznek. A Swiss Re kutatása szerint 2017 volt az eddigi legdrágább év a biztosítók számára: 144 milliárd dollárnyi káruk keletkezett a természeti és az ember által okozott katasztrófák nyomán – írja a piacesprofit.hu.

A biztosítási fedezet emelkedésével a jövőben a kárkifizetések is nőni fognak. Tavaly a katasztrófákból származó összes gazdasági kár nagysága világszerte 337 milliárd dollár volt, aminek kevesebb mint a felére kötöttek biztosítást.

A Mexikó északnyugati részén végigsöprő Willa hurrikán által előidézett árvíz a Veracruz államban fekvő Minatitlanban Fotó: MTI/EPA/EFE/Angel Hernández

Jobban megnézik, hova fektetnek be

Nem véletlen tehát, hogy egyes biztosítók igyekeznek lépéseket tenni azon vállalatokkal szemben, amelyek leginkább felelőssé tehetők az éghajlatváltozásért. A legnyilvánvalóbb lépés az ilyen vállalatokban lévő befektetések megszüntetése, vagyis az eladás.

A biztosítótársaságok igen jelentős befektetési portfólióval rendelkeznek, melyek kezelésében egyre nagyobb szerep jut a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási  szempontoknak.

A zöldenergiába, például szélerőművekbe, napenergia-gazdaságokba, hidroprojektekbe történő befektetések is egyre emelkedő tendenciát mutatnak a biztosítók körében Fotó: shutterstock.com

2017 végén az Allianz 5,6 milliárd eurót fektetett megújuló energiaforrásokba, míg az Axa 2020-ig 3 milliárd euróról 12 milliárd euróra növelte a zöldberuházásokra vonatkozó célkitűzését.

Károkozók hátrányban

Hasonló megfontolások kezdenek megjelenni az ügyfelekkel kapcsolatos döntéseinkben is.

Számos társaság elzárkózik például a szénipari vállalatok biztosításától.

Az elmúlt években több szervezet, így a Greenpeace és az Unfriend Coal is felszólította a világ legnagyobb biztosítóit, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen, szerintük ugyanis igen komoly nyomást tudnak ezek a cégek gyakorolni a fosszilisüzemanyag-iparágra.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Álomszerű reklámmal buzdít környezettudatosságra az IKEA A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam