2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szigorodó környezetvédelmi törvények üzleti hatásának elhallgatásával vádolják az Exxon olajcéget

A klímaváltozással kapcsolatosan szigorodó környezetvédelmi törvények üzleti eredményre gyakorolt hatásának az eltussolásával vádolta meg az Exxon Mobil Corp. olajipari konszernt, és pert indított ellene New York állam főügyészsége.

A New York állam Legfelsőbb Bíróságához benyújtott kereset meg nem határozott összegű kártérítés megfizetésének és számos, a befektetőknek adott tájékoztatás korrigálásának az elrendelését indítványozza. 

 A vád szerint az Exxon befektetői tájékoztatóiban arról biztosította részvényeseit, hogy modellezéssel mérte fel a környezetvédelmi szabályozás változásának üzleti következményeit, miközben tényleges, belső üzleti terveiben gyakorta egyáltalán nem alkalmazta ugyanezeket a modelleket és költségalakulási feltételezéseket. 

Az ExxonMobile antwerpeni létesítménye Fotó: Alf van Beem/ ikimedia Commons

A vádirat szerint az Exxon nem megfelelő módon mérte fel a szigorodó környezetvédelmi szabályozás hatását az olaj- és gáztartalékainak a kitermelhető mennyiségére, valamint az eszközérték-leírásra sem, ami mind fontos döntési szempont a potenciális befektetők szemében. 

„Az Exxon azt állítja, hogy beépítette üzleti döntéseibe a szigorodó környezetvédelmi intézkedések hatását” – jelentette ki Barbara Underwood főügyész, hozzátéve, hogy „vizsgálataink szerint azonban ez sok esetben egyáltalán nem történt meg”.

„Alig várjuk az alaptalan vád mihamarabbi elutasítását” – kommentálta a vádiratot közleményben Scott Silvestri, az Exxon szóvivője. Hozzátette: a vádirat „bizonyos érdekcsoportokkal zárt ajtók mögött folytatott lobbizás” termékeként nem egyéb „politikai opportunizmusnál”. Azt bizonyítja, hogy „a főügyésznek három éve tartó eredménytelen vizsgálódás után is nehezére esik beismerni kudarcát”.

Neked ajánljuk
A nyersanyagok kitermelése és feldolgozása a felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy feléért Gyorsabb a klímaváltozás, mint hittük, és ezt a gazdaság is megszenvedheti A klímaváltozás a vulkáni hamufelhők terjedését is megváltoztatja A klíma mesterséges alakításának kérdése kilépett a nagypolitika porondjára Varázslatos Magyarország, a közelünkben lévő természeti szépségekkel
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam