2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási a világon bonyolított adatforgalom ökolábnyoma

Minden Google-keresésünk erőforrás-használattal jár, és károsítja a bolygónkat. Netes életünk és üzletvitelünk következményei nem egy felhőben csapódnak le: nagyon is a Földön. Az adathasználat és az adatforgalom igenis szennyező, mint bármely más termelő tevékenység.

Hiába él úgy bennünk, hogy a netes szolgáltatások a „felhőben” léteznek, azoknak nagyon is van földi (öko)lábnyomuk. Szerverközpontok milliói (!) bonyolítják a világháló adatforgalmát, ami az óceánok fenekén húzódó kábeleken halad a kontinensek között, és akkor még szó sem esett a routerekről, kapcsolókról. Az egész rendszer rengeteg energiát fogyaszt – írja a portfolio.hu Klímablogja.

A szerverparkok hűtése is energiaigényes, ezért egyre hidegebb helyekre telepítik őket Fotó: BChristopher Down/Wikimedia Commons

Márpedig az energiatermelés szén-dioxid-kibocsátással jár, kevesebbel, ha megújuló energiát használnak (ám a szolárpanelek vagy szélkerekek gyártása is bizonyos ökolábnyommal jár), és többel, ha széntüzelésű vagy földgázüzemű erőműből érkezik a villamos energia.

A köztudatban teljesen elmosódott – vagy inkább elfelejtődött – annak ténye, hogy a netet nagyon is fizikai infrastruktúrák működtetik, amelyek környezeti károkat okoznak.

Az internet alighanem az emberiség által épített legnagyobb – vagy legalábbis leginkább kiterjedt – fizikai infrastruktúra, amely folyamatosan fejlődik, ezért netes felhasználói megmozdulásaink karbonvonzatának kalkulálása nem egyszerű.

Íme néhány beszédes adat:

  • Egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint az internet használata annyi üvegházgáz-kibocsátást eredményez, amennyit a globális légi közlekedés ad ki.
  • Naponta 3,5 milliárd keresést bonyolít le a google.com, mely így az internet karbonlábnyomának 40 százalékáért felel.
  • A Google másodpercenként 47 000 keresési igényt elégít ki, ami 500 kilogramm szén-dioxid kibocsátását vonja maga után. Igen, másodpercenként. Ez percenként 30 000 kilogramm CO2. Egy keresés tehát 0,01 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával egyenlő. 
Csínján kéne bánnunk a szabadon szárnyaló kíváncsisággal? Fotó: pixabay.com

Minden egyes Google-on töltött másodperc légszennyezésének ellensúlyozására 23 fa karbonelnyelő kapacitása szükséges.

A Facebook is nagy légszennyező: saját adatai szerint 2016-ban 718 000 tonna szén-dioxidot bocsátott ki, ami egyenlő 77 500 amerikai háztartás áramfogyasztásának emissziójával. Emellett a streaming, azaz videómegosztó oldalak szénkibocsátása is jelentős. A portfolio.hu írásából a neten végzett egyéb tevékenységek környezeti terhelését is megismerhetjük.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam