2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

55 óriáscégen kérték számon klímaváltozással kapcsolatos tevékenységüket

A Church of England Pension Board (az anglikán egyház befektetéseit intéző szervezet) és a svéd AP7 nyugdíjalap vezetésével több nagy befektető írt levelet 55 multinak, kérdőre vonva őket a klímaváltozással kapcsolatos lobbitevékenységük miatt – számolt be a Financial Times alapján az mfor.hu.

A 2 trillió dollárt kezelő befektetési alapok azzal vádolják többek közt a BMW-t, a BP-t és az ArcelorMittalt is, hogy a színfalak mögötti lobbizással aláássák a globális felmelegedést fékezni kívánó erőfeszítéseket, miközben nyilvánosan támogatják azokat.

Ez akár fordulatot is hozhat a globális felmelegedés elleni küzdelemben, hiszen most nem civil szervezetek, tudósok vagy politikusok próbálják rákényszeríteni vagy jobb belátásra bírni a nagy szennyezőket, hanem saját befektetőik.

A hét autógyártót és tíz olajcéget is megcélzó megkeresés felszólítja a cégeket, hogy vizsgálják felül és tegyék transzparenssé a különböző szakmai szervezeteken keresztül képviselt álláspontjaikat.

Zöld álarc mögött Fotó: shutterstock.com

Adam Matthews, a Church of England Pension Board etikai igazgatója szerint aggasztó, hogy a cégek a nyilvánosság előtt elkötelezettnek tűnnek a párizsi egyezmény mellett, ám valójában a nagy szakmai szövetségeken keresztül lobbiznak a szigorú intézkedések ellen.

Matthews elmondta: „nagyon szeretnénk látni, hogy a klímaegyezmény mellett elkötelezett cégek ugyanezt az álláspontot képviselik lobbitevékenységük során is”. Matthews úgy véli, hogy 

a „félrevezető és helytelen
vállalati lobbizás” aláássa a kormányok képességét, hogy megküzdjenek az éghajlatváltozással.

Ne csak kívülről legyen zöld Fotó: shutterstock.com

A halogatás mindenkinek árt

A felszólítás figyelmeztet a rendszerszintű gazdasági kockázatokra is, mert a párizsi megállapodás végrehajtásának késedelme növelte az éghajlatváltozás fizikai kockázatát, és megingatta a gazdasági stabilitást.

A befektetők szerint ez bizonytalanságot és volatilitást eredményezhet az általuk kezelt portfóliókban.

Az AP7 svéd nyugdíjalap képviselője, Charlotta Dawidowski Sydstrand úgy vélte, hogy a jelenlegi klímapolitika globális fenyegetést jelent a befektetési portfólióik hosszú távú értéknövekedésére. Hozzátette: „Ezen a ponton elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a cégek az ambiciózus éghajlat-politika ellen dolgoznak, akár közvetlenül, akár üzleti szervezeteiken keresztül.”

Neked ajánljuk
A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Új eszköz a klímaváltozással kapcsolatos téves információk ellen Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam