2020. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bitcoinkibocsátás kisiklathatja a globális felmelegedés megfékezését célzó erőfeszítéseket

A bitcoin iránt növekvő kereslet kisiklathatja a globális felmelegedés megfékezésére tett erőfeszítéseket, mivel az egye népszerűbb digitális pénz kibocsátásához hatalmas mennyiségű energiára van szükség – közölték amerikai kutatók.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a növekvő kereslettel lépést tartó bitcoinkibocsátás 2033-ra kudarcra ítélheti a globális felmelegedés 2 Celsius-fokra való korlátozásának célját – számolt be az MTI.

A bitcoinbányászat és -kibocsátás, amelyhez hatalmas számítási erőforrásokra van szükség, nagy teljesítményű számítógépeket és hatalmas mennyiségű energiát igényel.

„Jelenleg a szállítást, a lakhatást és az élelmiszer-előállítást tartják a klímaváltozás legfőbb hozzájárulójának. Ez a kutatás bemutatja, hogy a bitcoint is csatolni kell a listához” – mondta Katie Taladay, a tanulmány társszerzője.

A bitcoinbányászat jövedelmező vállalkozás, egy bitcoint jelenleg 6300 dollárért árulnak Fotó: maxpixel.net

Becslések szerint 2017-ben a bitcoin kibocsátása és használata mintegy 69 millió köbtonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe, miközben ugyanabban az évben a világon folyt pénz nélküli tranzakcióknak csak kevesebb mint fél százalékát adta a bitcoinkereskedés.

Mivel a bitcoin egyre szélesebb körben terjed, a kutatók úgy vélik, hogy 15 éven belül annyi elektromos energiára lesz szükség a bitcoin kibocsátásához és az azzal történő kereskedéshez, amely mintegy 230 gigatonna szén emissziójával járna. (Egy gigatonna egyenlő egymilliárd köbtonna szénnel.)

A bitcoinbányászat ugyanakkor egyre energiahatékonyabbá válik. A bitcoinbányászok elfordulnak a kínai honlapoktól, amelyek szénbányászat révén jutnak energiához, és környezetbarátabb honlapokat használnak Fotó: pexels.com

„Bárhogy is nézzük, ez rengeteg energiát használ el, ami rossz üzlet a környezet számára” – mondta Camilo Mora, a tanulmány társszerzője a Thomson Reuters Foundationnek.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a pénzügyi szektort is felforgathatja Még nem tudjuk, hogy hasznosítható a szén-dioxid Melbourne levegője a legrosszabb a világon A környezetkárosító vállalatok kipontozódhatnak A Subaru is villanyra vált
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam