2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Peking rugalmasabb környezetvédelmi intézkedésekkel igyekszik ösztönözni a gazdasági növekedést

A kínai vezetés rugalmasabb direktívákat ígér a légszennyezettség visszaszorítására, a helyi kormányzatok kezébe adva a környezetvédelmi célkitűzésekre vonatkozó döntéseket, hogy új lendületet adjon a lassuló gazdasági fejlődésnek – derült ki a kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium hivatalos kiadványából.

A beszámoló szerint Li Kan-csie kínai környezetvédelmi miniszter egy múlt heti találkozón elmondta: a tiszta levegő megteremtését célzó kampány egyre összetettebbé válik, mivel a légszennyezettség csökkentésére tett erőfeszítések növekvő nyomás alá kerültek a gazdasági növekedés lassulása miatt. 

A kínai gazdaság 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július–szeptemberben. Bár Hszi Csin-ping kínai elnök idén megígérte, hogy a kommunista párt minden erejével az országot régóta sújtó környezeti problémák enyhítésén lesz,

a kormány igyekszik elejét venni annak, hogy a környezetszennyezés elleni harc visszafogja a gazdaságot.

Kínai gyár a Jangce partján Fotó: High Contrast/youtube.com

Múlt télen a központi vezetés egy sor ipari tevékenységet állíttatott le annak érdekében, hogy elérjék a szmog csökkentésére kitűzött célokat. A légszennyezettség csökkentésére központilag kijelölt célszámokat a gyakorlatban azonban gyakran úgy érik el, hogy a központi kormányzat ellenőreinek érkezése előtt a helyi vezetők válogatás nélkül leállítják az összes gyár termelését – emlékeztetett a Soutch China Morning Post (SCMP) hongkongi napilap. 

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta:

a kormány részletesebb direktívákat dolgoz ki annak érdekében, hogy elkerüljék az általános intézkedéseket, amelyek minden gyárat termelésük csökkentésére kényszerítettek, függetlenül környezetszennyezésük mértékétől.

Szénbányászat Kínában Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Emellett minden olyan tisztviselő ellen vizsgálatot indítanak, akit hanyagságon vagy önkényes intézkedések bevezetésén érnek. 

Ugyanakkor több kulcsfontosságú régió arra készül, hogy küzdelmet indít a szmog ellen télen, ami több száz gyárat kényszerít majd a termelés visszafogására.

Az ipari központnak számító kelet-kínai Csiangszu tartomány, valamint az acéltermelésben élen járó északi Hopej tartomány a termelés 30-50 százalékos csökkentését írja elő a téli hónapokra. 

Neked ajánljuk
Lezárult a technológiaváltást elősegítő pályázat társadalmi egyeztetése A fenntarthatóbb divatiparért fog össze a Google és a WWF Megnövelik a Zöld Bajnokok pályázat keretösszegét Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam