2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magas a szén-dioxid-kvóták hozama

Ritkán fordul elő, hogy egy árupiaci termék tőzsdei ára egy év alatt megnégyszereződjön, 300 százalékos profitot termelve a szemfüles vállalatoknak. A szén-dioxid-kvóták piacán ez a tendencia figyelhető meg, és könnyen lehet, hogy a növekedési trendnek még koránt sincs vége.

A szén-dioxid-kvóták ára éveken át az 5 eurós szint környékén stagnált, ezzel meggátolva, hogy a kibocsátáskereskedelmi rendszer a vállalatokat az EU környezetvédelmi célkitűzéseink teljesítésére motiválja. Az alacsony kvótaárak időszaka 2017 közepéig tartott. Ezt követően egy év alatt megnégyszereződött a szennyezési jog ára, és gyakorlatilag a tonnánkénti 20 euró­ig tornászta fel magát – írja a vg.hu.

A drasztikus árnövekedés oka, hogy a jövő évtől az EU csökkenteni tervezi a szennyezési jogosítványok rendelkezésre álló mennyiségét.

Ennek hatására a piaci szereplők már idén elkezdték fedezni a jövő évi igényeiket, ami felhajtja az árakat.

Úgyhogy a következő egy évben a 30 eurós szintet is meghaladhatja a szén-dioxid-kvóták ára Fotó: maxpixel.net

A kvótaár emelkedése elsősorban az energiatermelő szektort és az energiaigényes iparágakat érinti.

A széntüzelésű erőművek input költségei jelentősen megnövekedhetnek, s ezáltal romlik a versenyképességük.

Ha tartós marad a szén-dioxid-kvóták 20 euró feletti árszintje, akkor a következő években a szénerőművek villamosenergia-piacról történő kiszorulásával párhuzamosan jelentősen nőhet a kvótasemleges atomerőművekre és a megújuló energiahordozókat használó technológiákra irányuló beruházások volumene.

Neked ajánljuk
A következő tíz évünk egy elvesztegetett évtized lesz? Újabb elismerésben részesült a hazai zöldkötvény A szénszivárgás erősödésétől tart a Századvég Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam