2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az akkumulátorok iránti növekvő kereslet lendületet adott a gyerekmunkának is

Az elektromos autók forradalma és az elektronikai eszközök töretlen népszerűsége az elmúlt években a kobaltbányászat fellendülését hozta magával a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Csakhogy az értékes anyag kitermelésén több tízezer gyerek is dolgozik.

Az ország délkeleti területein működő kis bányákban kézi erővel, megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgozó gyerekek között vannak hajmeresztően fiatalok is: némelyik a hetedik évét sem töltötte be – derül ki a Reuters hírügynökség nonprofit emberi jogi szervezetének, a Thomson Reuters Foundationnek a beszámolójából.

A világ kobaltszükségletének fele a Kongói Demokratikus Köztársaságból származik, 80 százalékban ipari körülmények között működő bányákból, ötödrésze azonban szörnyű munkafeltételekkel működő, gyereket is alkalmazó üzemekből.

Gyerekek a kongói kobaltbányákban Fotó: Sky News /youtube.com

Az egyelőre nem tisztázott, az ellátási lánc mely pontján kerül a nem hivatalos forrásból származó, kézi fejtésű kobalt a rendszerbe, ezért a helyzet rendezéséhez szükséges lépéseket sem lehet még azonosítani.

Annie Callaway, a jelentés szerzője úgy véli, bár a kobaltláz már elkezdődött, most még adott a lehetőség, hogy megfelelő intézkedésekkel elejét vegyük a nagyobb társadalmi és környezeti károknak.

Ehhez azonban elsősorban arra lenne szükség, hogy a kobaltot hasznosító vállalkozások tudatosan odafigyeljenek a termékeikhez szükséges nyersanyagok előtörténetére, és tisztségviselőik személyesen győződjenek meg a bányák elfogadható működéséről.

Neked ajánljuk
Már minden Sparban elérhetők a zöldmegoldások A digitális technológiák segítenek a zöldítésben Merre visz az út az iskolapadból a környezetiparba? Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: news.trust.org
Vissza
Hírfolyam