2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fordulat előtt az olajmultik

Elemzők megkongatták a vészharangot az olajcégek felett. Egyre több megújuló energiát használunk, egyre több az elektromos autó. Ha nem szélesítik és zöldítik tevékenységüket, a 2020-as években dinoszauruszként halhatnak ki a fosszilis gazdaság jelenlegi óriásai.

Jelenleg az olajipari óriáscégek felelősek az éves globális emisszió 33 százalékáért. A 100 legnagyobb üvegházgáz-kibocsátó szinte kivétel nélkül ebből az iparágból kerül ki.

A Carbon Disclosure Project tanulmánya az 1988 és 2015 közötti kibocsátásokat vette alapul. Ebben az időszakban olyan sebességgel termelték ki az olajcégek a fosszilis erőforrásokat, hogy ha a következő 28 évben is ilyen mértékben folytatják ezt, akkor az üzleti tevékenységükből eredő emisszió miatt a klímaváltozás nagy valószínűséggel 4 Celsius-fokra emelkedhet az évszázad végére – írja a piacesprofit.hu Klímablogja.

A Carbon Tracker 2015-ben végzett vizsgálata azt állapította meg, hogy ha az olajmultik nem térnek át az alacsony karbontartalmú üzletvitelre, azzal 2000 milliárd dollárt veszíthetnek.

Leáldozóban a napjuk? Fotó: goodfreephotos.com

Paul Stevens, a Chatham House munkatársa „csúnya, brutális és gyors” halált jósol a nemzetközi olajtársaságoknak, ha a következő tíz évben nem váltanak irányt. Valós veszélye van ugyanis annak, hogy ha az olajvállalatok változatlan befektetési volumennel tartanak ki a jelenlegi olajmező-kutatások mellett, ezek a projektek egy évtized múlva elértéktelenedhetnek.

Néhány olajvállalat már felismerte a problémát

A Shell 2015-ben 1700 milliárd dollárral hozta létre megújuló energiás részlegét, a BP is megújulókba fektet, a Chevron a világ két legnagyobb karbonmegfogási (carbon capture) projektjébe invesztál, mellyel kiszűrnék a füstből a szén-dioxidot, és a föld üregeibe juttatnák. Az ExxonMobil is ennek a technológiának a fejlesztésére koncentrál.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam