2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finnországban új szintre emelték a turkáló intézményét

Finnországban sikk másodkézből származó bútort, ruhát, könyvet vásárolni, de az egyediséget szomjazó és környezettudatos vásárlóknak nem kell apró üzleteket felkutatniuk – ők is szupermarketekbe járnak.

A Kierrätyskeskus (Újrahasznosító központ) egyike azoknak a nonprofit szupermarket-hálózatoknak, amelyek Finnország-szerte kínálnak használt tárgyakat, a normál kiskereskedelemben kapható árucikkek csaknem teljes spektrumát lefedve – derül ki a BBC helyi riportjából.

Ezek az üzletek ráadásul nem csak árusítanak: az újrahasználat jegyében javítással, az újrahasznosítást népszerűsítendő pedig egyedi, dizájnertárgyak előállításával is foglalkoznak.

Fotó: Kierrätyskeskus/youtube.com

A bolt fogyasztói és üzemeltetői számára is fontos szempont, hogy a használt tárgyak vásárlásával mérsékelhető a természeti erőforrások használata és a szén-dioxid-kibocsátás.

A nyugta hátoldalán minden esetben feltüntetésre kerül, mennyi környezeti terhelést spórolt meg a vásárló azzal, hogy nem egy új termék mellett döntött.

Az üzlet a vásárlók még használható, de feleslegessé vált tárgyait is szívesen fogadja. Emellett fontosnak tartják, hogy a nem náluk elköltött pénzek is jó helyre kerüljenek: előadásokat tartanak például a tartós ruházati cikkek ismertetőjegyeiről. Hiszen csak az igazán jó minőségű darabok szolgálhatnak hosszan, akár többeket is.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Magyar alapítású, nemzetközi innovációs központ segíti a zöldgazdaság feltörekvő szereplőit 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam