2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Húsadó kivetését sürgetik brit kutatók és orvosok

Egészségügyi adó kivetését szorgalmazza a feldolgozott és vörös húsokra egy új oxfordi kutatás, amely szerint így évente több mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni, és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi megtakarítást lehetne elérni.

Ha nem teszünk semmit, a kutatók becslései szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséggel jár.

A PLoS One című lapban publikált tanulmány a világ 149 országában azt vizsgálta, mi lenne az az optimális szint, amivel ha megadóztatják a húsfogyasztást, akkor jelentékenyen csökkenthetnék az adott ország egészségügyi kiadásait.

A magas jövedelmű országokban 20 százalékos áremelést javasolnak a vörös húsokra, a feldolgozott húsáruk – vagyis a szalonna, szalámi, kolbász – jelenlegi árát pedig duplájára emelnék, hogy csökkentsék a fogyasztásuk miatt az egészségügyre nehezedő terheket.

Fotó: pixabay.com

A WHO már korábban rákkeltőnek nyilvánította a marha, bárány és disznóhús feldolgozásával készült termékeket, és valószínűsíti, hogy ezeknek a húsoknak feldolgozatlan formában is karcinogenikus hatásuk van, ráadásul egyéb egészségügyi kockázatokat is hordoznak.

Tiltás helyett adózás

„Egyetlen kormány sem meri azt mondani az embereknek: ezt megeheted, ezt nem. Ettől függetlenül az eredményeink világosan megmutatják, hogy a vörös húsok és feldolgozott hústermékek fogyasztásának ára van, nemcsak az emberek egészségére nézve, vagy a bolygó fenntarthatóságára vonatkoztatva, hanem az egyes országok egészségügyére és gazdaságára nézve is” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Marco Springmann.

A feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése viszont nagyon sok pozitív hatással járna. Százmillió tonnával csökkenhetne az üvegházhatású gázok kibocsátása, leginkább az alacsonyabb marhahúsfogyasztás miatt – de az elhízást is mérsékelné, mivel a fogyasztókat az olcsóbb, kevésbé kalóriadús húsok felé terelné.

Bár az állattenyésztés klímára gyakorolt hatásának mértékében nem minden kutatás ért egyet, étrendünk kialakításánál azonban a hús előállításának magas víz- és erőforrásigényéről sem feledkezhetünk meg. A flexiteriánus étkezés jó megoldás lehet ezeknek a dilemmáknak a feloldására.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam