2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagybefektetők vigyázzák az alvó óriások álmát

Alvó óriásoknak nevezi a klímavédelem azokat a nagy, természetes élőhelyeket – az Amazonas esőerdőit, a kanadai és orosz tajgát – amelyek kulcsszerepet játszanak a földi klíma állapotának fenntartásában. Ugyanis ha ezek a különleges rendszerek kibillenek az egyensúlyukból, felgyorsíthatják a katasztrófát.

A nagy pénzügyi intézmények, mint a bankok vagy nyugdíjalapok, sokat tehetnek azért, hogy elkerüljük a globális felmelegedéssel kapcsolatos legaggasztóbb forgatókönyveket – erre a következtetésre jut egy nemzetközi kutatócsoport a Global Environmental Change című folyóiratban publikált tanulmányában.

Nem csak az alacsony széndioxid-kibocsátású iparágakba és a megújuló energiaszektorba irányuló befektetésekkel segíthetik elő a klímabarát gazdaság kialakulását – az esőerdők és a tagja állapotának megőrzéséért is sokat tehetnek.

Leginkább a szójatermesztés, a szarvasmarha-tenyésztés és a fakitermelést tehető felelőssé az erdős területek visszaszorulásáért Fotó: ismail soytekınoglu/Wikimedia Commons

Victor Galaz, a Stockholmi Egyetem kutatója elmondta: azonosították azt a mintegy maréknyi nagy pénzügyi szereplőt, amelyek fontos érdekeltségekkel rendelkeznek az Amazonas mentén, valamint a tajgában húzódó erdőségeket veszélyeztető iparágakban. 

Ha ezek a fontos erdőségek, amelyek jelenleg a szén-dioxid-megkötésben meghatározó szerepet játszanak, visszafordíthatatlan sérüléseket szenvednek, pusztulásukkal hatalmas mennyiségű szén-dioxid kerül a Föld légkörébe.

Ezzel a globális felmelegedés szinten tartásának esélye nagyban csökkenne, ami aláásná a világ pénzügyi stabilitását is.

Fotó: pixabay.com

A kutatást jegyző szakértők úgy vélik, a befektetők rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyekkel kikényszeríthetik a portfóliójukba tartozó vállalkozások fenntartható működését. Elvárásokat fogalmazhatnak meg a cégek felé a működési területükön található élőhelyek megőrzésével és helyreállításával, a biológiai sokféleség megóvásával kapcsolatosan.

Ráadásul ezeknek az elvárásoknak a betartását is ki tudják kényszeríteni, hiszen a befektetők bizalmát semelyik vállalat nem teszi szívesen kockára.

Ezzel rövid és hosszú távon is garantálhatnák a földi klíma alakulását befolyásoló legfontosabb természeti rendszerek fennmaradását. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Álomszerű reklámmal buzdít környezettudatosságra az IKEA A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: rug.nl
Vissza
Hírfolyam