2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld jelzést kapott Románia legnagyobb arany- és rézbányájának megnyitása

Románia eddigi legnagyobb külszíni arany- és rézbányáját nyithatja meg a Samax Romania nevű cég mögött álló nemzetközi befektetőcsoport az Erdélyi Érchegységben, a Brád városától keletre található Rovina térségben.

A bukaresti kormány pénteken jóváhagyta a társaság húsz évre megkötött bányászati koncesszióját. A kormányhatározat hátteréről és előzményeiről beszámoló Adevarul című hírportál úgy tudja, a befektetők a koncessziós szerződésben szereplő 94 négyzetkilométeres térségből mintegy 200 tonna aranyat és 635 ezer tonna rezet remélnek kinyerni – számolt be a 168 óra.

A megyeszékhely Dévától 20 kilométernyire, Verespataktól 50 kilométernyire megnyitandó külszíni fejtés kiterjedését 27,7 négyzetkilométerre tervezik.

Az újabb nagyszabású bányaprojekt ellen több ízben tiltakoztak a Mining Watch Romania nevű civil szervezet aktivistái, akik szerint a hatalmas külszíni kitermelés újabb olyan „szörnyű sebhelyet” hagy majd az Erdélyi Érchegységben, mint amilyet a veresvölgyi (Rosia Poieni) rézbánya okozott.

A veresvölgyi rézbánya Fotó: Cristian Bortes/Flickr

A környezetvédők azt is kifogásolták, hogy a koncessziós szerződést megkötő országos ásványkincshatóság hivatali titokként kezeli a bányaprojektek műszaki részleteit, és a Rovina térségébe tervezett aranybánya várható környezeti hatásairól semmit sem hoztak nyilvánosságra.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet Miben áll a „közlegelők tragédiája”? – Videó Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: 168ora.hu
Vissza
Hírfolyam