2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az orangutánok biztosan nem szeretik az Oreót

A Magyarországon is közkedvelt kekszek gyártóját, a Mondelezt komoly felelősség terheli a kritikusan veszélyeztetett főemlősök élőhelyének pusztulásával kapcsolatban a Greenpeace pálmaolaj-termesztéssel foglalkozó jelentése szerint.

A Mondelez beszállítói 2016 óta 70 000 hektárnyi esőerdőt pusztítottak el, hogy a helyére olajpálmákat ültethessenek. Ebből mintegy 25 000 hektár a kihalás szélére sodródott orangutánok élőhelye volt – írja az Independent a civil szervezet jelentéséről szóló cikkében.

A beszámoló szerint, habár a Mondelez hivatalosan 2013 óta kizárólag felelős termesztésből származó pálmaolajat használ, ennek csaknem 95%-a csak – a Greenpeace értékelése szerint gyengének tekinthető – Book and Clame tanúsítvánnyal rendelkezik. 

A Greenpeace nem csak az élelmiszerek és kozmetikumok gyártóit, a fogyasztókat is szeretné figyelmeztetni a felelőtlenül előállított és felhasznált pálmaolaj valódi árára Forrás: Greenpeace International/youtube.com

A környezetvédelmi szervezet állítása szerint a Mondelez által felvásárolt pálmaolaj nagy része szabályozatlanul működő ültetvényekről származik – pedig a pálmaolajat valóban fenntartható és környezetbarát módon is elő lehet állítani.

A Greenpeace kiemelte: az utolsó pillanatban vagyunk, hogy az erdőirtások következtében napi 25 egyedet veszítő orangutánpopulációt megmentsük a pusztulástól.

Fotó: Arian Zwegers/flickr.com

A Mondelez válaszában kiemelte, további erőfeszítéseket tesznek a beszállítói láncukba tartozó ültetvények feltérképezésére, az átláthatóság növelésére, 12 szállítóval pedig, amelyek nem feleltek meg a vállalat környezetvédelmi előírásainak, megszüntették az együttműködést.

Neked ajánljuk
Nyílt levéllel a pálmaolaj ellen Méghogy a fogyasztói tudatosság hatástalan! Megnyugtató ölelések gyűrűjében Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt
Tovább a forrásra: independent.co.uk
Vissza
Hírfolyam