2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mezőgazdasági hulladékból IKEA-termék a tisztább levegőért

Az IKEA a „Jobb levegőt” elnevezésű kezdeményezésének keretében egy mindenkit érintő környezeti probléma, a légszennyezés megoldásán kezdett el dolgozni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a Föld népességének körülbelül 90 százaléka lélegez be szennyezett levegőt, évente 7 millióan halnak meg a szmog okozta szívrohamban, agyvérzésben, légúti betegségekben vagy rákban – írja a Médiapiac.

India egyike a föld legszennyezettebb levegőjű országainak, ahol 1,2 milliárd ember lélegez be naponta szennyezett levegőt, és 1,1 millió ember hal meg évente a szmog okozta betegségekben.

A légszennyezettség egyik fő kiváltó oka a rizs betakarítása után visszamaradó szárak elégetése. Észak-Indiában, Új-Delhiben és a környező városokban évente körülbelül 39 millió tonna mezőgazdasági hulladékot égetnek el a hulladék költséghatékony kezelése, valamint a nyári és téli betakarítás közötti rövid idő miatt.

Learatott rizsföld felégetése Fotó: CIAT/Wikimedia Commons

Az IKEA célja, hogy a helyi termesztőket fenntarthatóbb működésre ösztönözze, hosszú távon pedig megszüntesse az égetést azzal, hogy a rizs szárából használati cikkek előállítására alkalmas alapanyagot készít.

Az Indiában elégetett mezőgazdasági hulladék felhasználása mellett a svéd lakberendezési vállalat az otthoni levegőt tisztító függönyök, illetve más légtisztító berendezések kifejlesztésén is dolgozik, és folyamatosan kutatja azokat az újabb, tévesen hulladékként kezelt alapanyagokat, amelyekből használati cikkeket készíthet.

Neked ajánljuk
A következő tíz évünk egy elvesztegetett évtized lesz? Újabb elismerésben részesült a hazai zöldkötvény A szénszivárgás erősödésétől tart a Századvég Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: mediapiac.com
Vissza
Hírfolyam