2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiskapu: egyes gyárak így játsszák ki a párizsi klímaegyezményt

Egyre több nehézipari és építőipari óriáscég helyezi át tevékenységét Indiából és Kínából kisebb és olcsóbb távol-keleti országokba, ahol lazábbak a környezetvédelmi előírások.

A Kelet-angliai Egyetem (UEA) kutatóinak tanulmánya alapján a multinacionális vállalatok főleg Indonéziába, Kambodzsába, Vietnamba és Thaiföldre telepítik át gyártásukat, mert itt olcsóbban tudnak termelni – számolt be a Piac és Profit Klímablogja.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy ezekben az országokban kisebb a nemzetgazdaság emissziója, vagyis a kormány nincs rákényszerítve, hogy erősen szabályozza a szennyező cégeket.

Fotó: pixabay.com

A tanulmány szerint 2004 és 2011 között jócskán megugrott a déli fejlődő országok közötti áruforgalom (az úgynevezett „dél–dél” kereskedelem), ami akár az életszínvonal emelkedésével is magyarázható lenne, de a növekedés gyorsasága és mértéke miatt inkább az ipari tevékenység fellendülése lehet az elsődleges kiváltó ok.

Főleg az energiaintenzív ágazatok szereplői vándorolnak a fejletlenebb iparú ázsiai országokba: az acélgyártás, az elektronikus eszközök előállítása, a nyersanyag-feldolgozás.

Ezekre az iparágakra Kínában már nyomást gyakorol a pekingi kormányzat, hogy zöldítsék tevékenységüket, korszerűsítsék infrastruktúrájukat, lássák el károsanyag-szűrőkkel a gyárkéményeiket.

Peking azért is kényszerül erre, mert a lakosság elégedetlenkedik, amiért óriási szmogban él a nagyvárosokban – amit a közlekedés és főképpen a gyáripar okoz Fotó: pxhere.com

A kisebb területű fejlődő országok fontos szerepet játszanának a párizsi klímaegyezmény céljainak megvalósulásában, hogy a globális felmelegedést 2 Celsius-foknál jóval alacsonyabban – lehetőleg 1,5 Celsius-foknál – tartsuk az ipari forradalom előtti klímához képest.

Azzal, hogy mind több világvállalat vonul gyártatni az említett ázsiai országokba, veszélybe kerülnek az országok – párizsi klímaegyezmény égisze alatt tett – emissziócsökkentési vállalásai.

Neked ajánljuk
A P&G újabb lépést tett a fenntarthatóság felé A fenntartható kakaóval a Mondelēz-re (és ránk is) édesebb jövő vár Csökkenti a műanyagok felhasználását a P&G Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam