2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csökkentettük a légszennyezést, csak elküldtük Ázsiába

Ha a kormányok kötelezővé tennék a cégek számára, hogy bizonyos hányadban belföldi nyersanyagokat vásároljanak, akkor zárulhatna be legalább részlegesen a füstexportálás kiskapuja. Ez lesz a klímapolitika következő hulláma.

A párizsi klímaegyezmény csak a tagországa határain belül kibocsátott üvegházgázokért teszi felelőssé az adott nemzetállamot. Bár úgy tűnik, a fejlett világ csökkentette kibocsátását az elmúlt tíz-húsz évben, valójában csak kihelyeztük a legszennyezőbb iparágakat a Távol-Keletre – olvasható a Piac és Profit Klímablogjának elemzésében.

A vezető gazdasági nagyhatalmak mindig büszkén verik a mellüket, ha a fejlett világ országaiban stagnál vagy csökken a légszennyezés.

Pedig nem a gyárkémény helyszíne a fontos, hanem hogy mely cégnek dolgozik be az üzem, és hogy a legyártott terméket végül hol vásárolják meg és használják.

A kibocsátáscsökkentés füstbe ment terv lenne? Fotó: maxpixel.net

A világ karbonügyeiről valósabb képet ad a beépített (embedded) karbontartalom, amely az eszközeink, épületeink elkészítésével járó szennyezést veszi alapul. 

Ha ezzel számolunk, rögtön világossá válik, hogy továbbra is a nyugati világ felelős a légszennyezés nagy részéért. Még akkor is, ha a határain kívülre helyezte a gyárkéményeket és azok füstölését.

Jusson eszünkbe, amikor vásárolunk: messzebb elér a kezünk, mint gondolnánk Fotó: shutterstock.com

A Global Efficiency Intelligence környezeti és energetikai tanácsadó cég új jelentése – melyet a KGM & Associatesszel és a ClimateWorksszel közösen jegyez – arra az eredményre jutott, hogy a világ ÜHG-emissziójának 25 százaléka valójában kihelyezett kibocsátás.

Kiszervezett emisszió

Ez valójában a szén-dioxid outsourcingja, amit a jelentés „kiskapunak” nevez, hiszen a kormányok általában csak a belföldön keletkezett kibocsátást mérik, és ezt jelentik a nyilvánosság, valamint a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) felé.

Hogy a nemzetgazdaság működtetése milyen emisszióval jár külföldön, például a helyben bejegyzett vállalatok külföldi telephelyein, azt már nem vizsgálja senki, ahogy a belföldi fogyasztás és az importált áruk karbonvonzatát sem.

A „világ gyára” Kína. Az ország emissziójának 13 százaléka termékgyártásból ered.
Ugyanakkor a „termékbe beépített karbon” legnagyobb importőre az Egyesült Államok: ha az ország üvegházgáz-kibocsátásába beleszámolnák azoknak az áruknak a legyártásával járó légszennyezést is, amit az amerikai polgárok fogyasztanak, akkor 14 százalékkal lenne nagyobb az Egyesült Államok emissziója.

A visszás helyzet feloldása a klímapolitika feladata lesz – a Piac és Profit cikke további adalékokkal szolgál a szabályozás lehetséges irányairól.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Álomszerű reklámmal buzdít környezettudatosságra az IKEA A saját márkás áruk között is hódít a fenntarthatóság A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam