2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jólét és a fenntarthatóság összhangja lehetséges. Lehetséges?

Képzeljük el, hogy van egy ország, ahol minden lakos minden alapvető emberi szükséglete biztosítva van. Képzeljük el, hogy mindehhez csak annyi természeti erőforrást használ, amennyi összhangban van a méretével és a Föld eltartóképességével. Igen, ilyen ország sajnos csak a képzeletünkben létezik.

Ezt az összefüggést boncolgatta egy kutatócsoport a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmányában. Eredményeik alapján ahhoz, hogy a Föld minden lakosa „jól, ugyanakkor fenntarthatóan éljen”, a jelenlegi nyersanyagigényünket kb. hatodára kéne lecsökkenteni – írja Boza-Kiss Benigna a GreenDependent magazinban megjelent összefoglalójában.

A kutatók a Stockholm Resilience Centre munkatársai által felállított kilenc „eltartóképességi határt” vették alapul, amelyek tartós átlépése katasztrófához vezethetne. A 11 társadalmi jelzőt az ENSZ Sustainable Fenntartható Fejlődési Céljai alapján alakították ki. 150 országot hasonlítottak össze a fenntarthatóság és a jólét tengelyén elért eredményeik alapján. 

Ők aratják majd le a mostani döntéseink gyümölcsét Fotó: pexels.com

A gazdag országok, mint Nagy-Britannia vagy az USA, lakosai ugyan elérik a jóléti minimumot, de az erőforrásigényük messze túllépi a fenntartható határokat. Ugyanakkor azok az országok, melyek az eltartóképességi határon belül fogyasztanak, pl. Srí Lanka, nem tudják az alapvető jólétet biztosítani.

Nyugtalanító, hogy egy ország minél több jóléti jelzőt elér, annál több eltartóképességi jelzőt lép át.

A koordináta-rendszer vízszintes tengelyén a fenntarthatósági határok megsértését, függőleges tengelyén pedig a jóléttel kapcsolatos mutatók teljesítését ábrázolták Fotó: goodlife.leeds.ac.uk

A kutatás eredményeit egy interaktív internetes oldalon mi magunk is böngészhetjük. A legkiegyensúlyozottabb ország ebben a rendszerben Vietnam. Itt a 11 társadalmi jelzőből 6-ot teljesítenek (valljuk be, ez nem túl nagy eredmény), miközben csupán egy eltarthatósági jelzőt lépnek túl. 

Neked ajánljuk
Egyre többe kerül a szén-doxid-kibocsátás Édes álmok egy fenntarthatóbb jövőről Le a palackkal, éljen a szifon! A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: kislabnyom.hu
Vissza
Hírfolyam