2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás már hatást gyakorol az amerikai és a világgazdaságra

A klímaváltozás már hatást gyakorol az amerikai és a világgazdaságra – állítja az a több amerikai minisztérium és kormányzati szervezet által készített jelentés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra. A Fehér Ház pontatlannak minősítette az anyagot. 

A jelentés szerint a klímaváltozás az évszázad végéig kártékonyan érinti majd az egészségügytől az infrastruktúráig az amerikai gazdaság valamennyi ágazatát.

A kongresszus felkérésére több mint egy tucat minisztérium és kormányzati szervezet munkatársai, köztük tudósok által összeállított anyag megállapítja:

az üvegházhatást kiváltó és a globális felmelegedést gyorsító gázok változatlan kibocsátása „történelmi mértékű”, a globális felmelegedés nagymértékben megváltoztatja majd az emberi élet körülményeit.

Fotó: K-State Research and Extension/flickr.com

Csökkenti a vízkészleteket, megváltoztatja a tenger menti partvidékeket, megemeli az ipar és a mezőgazdaság termelési költségeit is. Nem utolsósorban pedig árt az emberi egészségnek, „aránytalanul” sújtva a szegényebb társadalmi rétegeket. 

A  jelentés szerint az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását radikálisan csökkenteni kell. A klímaváltozás káros hatásai közül sok már most is érzékelhető szerte az Egyesült Államokban – állapították meg a szakemberek.

A Florence hurrikán műholdképe Fotó: NASA Goddard Space Flight Center from Greenbelt/Wikimedia Commons

A klímaváltozás már tapasztalható jeleiként az eddigieknél gyakrabban előforduló, pusztító viharokat, a szárazságokat és az árvizeket jelölték meg.

Konkrét példákat is felhoztak megállapításaik alátámasztására: az esőzéseket és az áradásokat alig bíró gátszakadásokat Dél-Karolinában, a Sziklás-hegység és a Mississippi-medence közötti Nagy-síkság agrárvidékein a termések apadását, valamint a rovarok okozta megbetegedéseket Floridában. 

Fotó: U.S. Department of Agriculture/flickr.com

„Az éghajlatváltozás jövőbeni kockázatai a most hozott intézkedésektől függnek” –  figyelmeztetett a jelentés, hangsúlyozva, hogy azonnali intézkedések nélkül a gazdasági növekedés fokozódó mértékű csökkenésével kell számolni.

A Fehér Ház egyik szóvivője, Lindsay Walters visszautasította a jelentés megállapításait. Mint fogalmazott: ezek a legszélsőségesebb jelenségeken alapulnak. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam