2019. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Trump kétségbe vonja a klímaváltozással kapcsolatos gazdasági előrejelzések megalapozottságát

Donald Trump újságíróknak nyilatkozva hétfőn ismételten elutasította a pénteken nyilvánosságra hozott kormányzati jelentés megállapításait a klímaváltozás veszélyeiről, úgy fogalmazva: „nem hiszi”, hogy a globális klímaváltozás káros hatással lenne az amerikai és a világgazdaságra.

 „Láttam, elolvastam belőle részeket, és rendben van” – fogalmazott újságírói kérdésre a kormányzati jelentéssel kapcsolatban Donald Trump, amelynek megállapításait a Fehér Ház szóvivője már pénteken este visszautasította. Amikor az egyik újságíró a klímaváltozás káros gazdasági következményeiről faggatta, az elnök röviden csak annyit mondott: „én ebben nem hiszek”.

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a washingtoni Fehér Ház kertjében Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

Szerinte jelenleg az Egyesült Államok a legkevésbé környezetszennyező ország, és ez számára nagyon is fontos. Hangsúlyozta, hogy híve a tiszta környezetnek, benne a tiszta víznek és a tiszta levegőnek.

Majd a környezetszennyezésre utalva hozzátette: „Ha mi tiszták vagyunk, de a Föld minden más része piszkos, az nem jó dolog.” Az amerikai elnök szerint más országoknak kell lépéseket tenniük az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátásának csökkentésére. Ezzel összefüggésben Kínát, Japánt és egész Ázsiát említette.

Olajfúrótorony Texasban Fotó: maxpixel.net

A különböző minisztériumok, kormányközi intézmények és tudósok által a kongresszus felkérésére összeállított jelentés szerint a klímaváltozás az évszázad végéig kártékonyan érinti majd az egészségügytől az infrastruktúráig az amerikai gazdaság valamennyi ágazatát.  

A szakemberek kiemelték, hogy az éghajlatváltozás jövőbeni kockázatai a most hozott intézkedésektől függnek, és azonnali intézkedések nélkül a gazdasági növekedés fokozódó mértékű csökkenésével is számolni kell.

Donald Trump korábban is többször hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint nem csak az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést. Elnöki beiktatása után nem sokkal pedig bejelentette, hogy kormányzata vagy kilép majd a párizsi klímaegyezményből, vagy az amerikai gazdaságnak kedvező feltételekkel újratárgyalja a megállapodást.

Neked ajánljuk
A svéd jegybank is lép a klímáért Felhagy a szén finanszírozásával az AXA biztosítótársaság A klímaváltozás a homokviharokat is felkorbácsolja Magyarország áramtermelése 60 százalékban karbonsemleges Több mint félmillió fát ültettek Azerbajdzsánban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam